banner
Expeditia Muntii Rodnei 2005

Home

Cuprins

Imagini

Muntii Rodnei

Muntii Rodnei se remarca prin înaltime si masivitate, asemeni  Muntilor Fagaras, caracteristici determinate în primul rând de constructia geologica fiind cea mai proeminenta unitate muntoasa din Carpatii Rasariteni. Culmea principala este orientata est-vest, si reprezinta o adevarata coloana vertebrala a masivului sculptata în roci cristaline rezistente. Înclinarea versantilor prezinta valori mari, predominând cele între 20 si 30 grade, valorile maxime se înregistreza pe custurile înalte, în peretii circurilor glaciare (Lala, Bila Puzdre, Buhaescu, Zanoaga Iezeru si Zanoaga Mare.
Flora este semnificativa datorita prezentei endemitelor locale si carpatice, împreuna cu o gama larga de relicte glaciare. Fauna de vertebrate este extrem de variata, incluzând pasari mari, cum ar fi cocosul de munte, cocosul de mesteacan si acvilele, cât si carnivore mari (urs brun, lup, râs).

Parcul National Muntii Rodnei

Parcul National Muntii Rodnei s-a înfiintat în anul 1932 prin J. C. M nr 1949, reconfirmat prin Legea 137/1995 si Legea 5/2000, fiind o arie de interes national si international, categoria a II-a IUCN (International Union for the Conservation of Nature), adicã Rezervatie a Biosferei. Parcul ocupã o suprafatã de 46 339 ha, din care 3300 ha reprezintã rezervatie stiintificã (Pietrosul Mare).

În Parcul National Muntii Rodnei se aflã câteva arii naturale de un interes deosebit:

    • Rezervatia stiintificã Pietrosul Mare, 3300 ha categoria I IUCN,
    • Rezervatia botanicã Poiana cu narcise din Muntele Saca, 5 ha, categoria a IV-a IUCN;
    • Rezervatia mixtã Pestera si Izbucul Izvorul Albastru al Izei, 100 ha, categoria a IV-a IUCN;
    • Rezervatia speologicã Pestera Cobãsel, 1 ha, categoria a IV-a IUCN;
    • Rezervatia naturalã Piatra Rea, 50 ha, categoria a IV-a IUCN;
    • Rezervatia mixtã Izvoarele Mihãiesei, 50 ha, categoria a IV-a IUCN;
    • Rezervatia mixtã Ineu Lala, 2568 ha, categoria a IV-a IUCN;
    • Rezervatia naturalã Izvorul Bãtrâna, 0,5 ha, categoria a IV-a IUCN.

Planul de management care va fi realizat de Parcul National Muntii Rodnei va încerca sã integreze interesele de conservare a biodiversitãtii cu cele de dezvoltare socio-economicã ale comunitãtilor locale din raza de actiune a parcului, tinând cont de caracteristicile culturale si traditionale specifice zonei.

Cuprins

lalajpgm

Lacul Lala . Imagine de pe site-ul PNMR, unde gasiti si alte imagini din Parcul National Muntii Rodnei