banner
Expeditia Muntii Rodnei 2005

Cercetari climatice

Home

Cuprins

Imagini

In acest masiv se resimt influetele climatice baltice care, pe fondul altitudinilor ridicate, dau nastere unui climat mai aspru. Temperatura medie anuala a aerului scade o data cu altitudinea, fiind de 7-8oC la poalele muntelui, respectiv negativa (-1,5oC) la inaltimi de peste 2.200 m. In luna ianuarie temperatura medie a aerului este de -3oC la altitudini mici si -9oC in zona somitala. In luna iulie temperatura medie a aerului variaza intre 7oC (in zona crestei) si 18oC (la baza muntilor). Precipitatiile depasesc valoarea de 1.200-1.300 mm/an.

www.parks.ro

In aceste conditii ne propunem ca pe durata expeditiei sa avem amplasata in zona o statie meteorologica automata, cu inregistrare continua a urmatorilor parametrii: temperatura, umiditate, presiune, directia si viteza vantului.


Statia meteorologica a fost realizata si apoi montata la altitudinea de 2150 m. A functionat de pe data de 23 iulie pana pe 30 iulie. A inregistrat temperatura, umiditatea, viteza si directia vantului, la intervale de cate 1 minut. In urma analizarii rezultatelor, am ajuns la concluzia ca aceasta cadenta a fost prea mare, astfel ca la prelucrare au fost eliminate valorile preluate in minutele x1 pana la x9.

Pana in acest moment au fost prelucrate si s-au realizat graficele variatiilor parametrilor. Pe masura ce vom prelucra valorile si pentru celelalte zile, le vom pune pe site (fisierele sunt in format .doc arhivate).

Graficul din 23 iulie, la 10 minute (23_10 grafic meteo.zip; 40 Ko)

Graficul din 24 iulie, la 10 minute (24_10 grafic meteo.zip; 47 Ko)

Graficul din 25 iulie, la 10 minute (25_10 grafic meteo.zip; 39 Ko)

Cuprins