Inapoi la "Noi"

IARU Regiunea 1 Field Day

Ing. Adrian DONE, YO8AZQ

     Începând cu 1933, în SUA se organizeazã o serie de activitãti pentru a demonstra capacitatea radioamatorilor de a se organiza si de a asigura legãturi radio în portabil, din corturi, prin centre de operare pentru urgente si fãrã acces la reteaua de alimentare cu energie electricã. Sunt un excelent moment pentru propaganda pentru radioamatorism în rândul tinerilor si pentru publicitate în rândul oficialitãtilor.
     În Europa, se organizeazã o activitate asemãnãtoare, cu aceeasi denumire, dar la alte date, cu regulamente diferite. Amploarea organizatoricã este mai micã (în SUA sunt anual peste 30.000 radioamatori implicati), dar este o ocazie excelentã de a iesi în naturã si de a îmbina aceasta cu un concurs radio. În fiecare an se poate ajunge la numere de concurs de peste 1000 … Activitatea cea mai mare este în Germania si Rusia.
     IARU Regiunea I a creat un regulament cadru al acestui concurs, dar fiecare tarã are libertatea de a adãuga sau modifica pãrti din el, dupã dorinta si specificul fiecãreia. În ultimii ani, din România au participat doar câteva statii, unele trimitând fisele la DARC (7 statii la editia CW 2011), altele la FRR sau altele deloc. Este la urma urmei un concurs a cãrui mizã este activitatea în sine, în aer liber, un concurs de antrenament, de testare a puterii de organizare pentru situatii deosebite. Un concurs la care pasiunea face mai mult decât locul ocupat!
     Analizând unele regulamente nationale de pe Internet (Anglia Irlanda, Germania, Africa de Sud), în cele ce urmeazã voi face o propunere de regulament national. De mentionat faptul cã participantii trebuie sã îsi de-a consintãmântul ca fisele de concurs trimise spre societatea nationalã sã poatã fi retrimise, la cerere, si altor societãti, pentru verificãri.

Organizator: FRR
Scop: Este o oportunitate, pentru cluburi si individuali, pentru a testa noi antene si configuratii de lucru, în conditii de lipsã a alimentãrii de la reteaua nationalã, din cort sau adãposturi ne-permanente (rulote, etc.). Este o ocazie pentru cei ce nu au posibilitatea, acasã, de a avea o antenã …
Date: CW – Primul sfârsit complet de sãptãmânã din iunie.
          SSB - Primul sfârsit complet de sãptãmânã din septembrie.
Ore: CW - iunie: sâmbãtã 1500 – duminicã 1459 UTC.
        SSB - September: sâmbãtã 1300 – duminicã 1259 UTC.
Benzi: 10-160 metri (fãrã benzile WARC).
Categorii: A - Clasa restrânsã, un singur operator, multi band
                  B - Clasa restrânsã, multioperator, multi band
                  C - Clasa "Open", un singur operator - QRP
                  D - Multioperator, un singur emitãtor, pânã la 100 w
                  E - Multioperator, un singur emitãtor, peste 100 w.
                  F - Statii fixe
     Numai statiile fixe se pot alimenta din reteaua nationalã de energie. Restul categoriilor de statii vor avea alimentare din surse independente: generator, solar, eolian, hidro, acumulatori, baterii.

Clasa restrânsã:  numai un echipament de emisie receptie si o singurã antenã simplã (dipol, verticalã, loop), amplasatã la maxim 15 m de sol, suspendatã pe maxim 2 puncte; maxim 100 W.
Primele 5 categorii: vor fi la o distantã de minim 100 m de orice clãdire permanentã. Începerea montãrii statiei va fi fãcutã cu cel mult 24 de ore înainte de începerea concursului. Statiile din aceste categorii vor folosi terminaþia /P.
Control: RST + 001. Dacã o staþie lucratã nu transmite un numãr serial, aceasta se va înscrie în log cu numãrul serial 000
Punctaj:QSO-uri cu statii fixe din Europa - 2 puncte,
              QSO-uri cu statii fixe din afara Europei - 3 puncte.
              QSO-uri cu statii portabile din Europa -  4 puncte,
              QSO-uri cu statii portabile din afara Europei – 6 puncte.
Multiplicatori Fiecare tarã DXCC sau WAE conteazã 1 punct, pe fiecare bandã.
Scor final:Total puncte din legãturi ori  total multiplicatori.
Log-uri:Se trimit dupã maxim 30 de zile, la societatea Nationalã, în format Cabrillo.

Statiile participante consimt, prin trimiterea log-ului, faptul cã acesta se poate re-trimite, prin e-mail, la cererea unui responsabil FD din altã tarã.

Inapoi la "Noi"