Obiectivul II
Promovarea energiei regenerabile pentru conservarea biodiversitatii
RAPORT LA ACTIVITATEA „Caravana Verde"
II.3.1. Pregatirea activitatii "CARAVANA VERDE"
- echipa de proiect a efectuat vizite de lucru la primariile din comunitatile tinta (Dorna Candreni, Panaci, Saru Dornei, Vatra Dornei). Astfel, a fost prezentat proiectul din perspectiva obiectivelor sale si a rezulatelor asteptate. S-a pus accent, la aceste discutii pe actiunile obiectivului Promovarea energiei regenerabile pentru conservarea biodiversitatii, care se vor desfasura in comunitate, respectiv:
- activitati de informare si prezentare a unor echipamente demonstrative ce produc energie curata, activitati desfasurate in comunitatile tinta sub genericul „CARAVANA VERDE"; - „Este pentru mine?" ateliere de lucru cu membrii comunitatilor tinta care doresc sa isi instaleze in propriile gospodarii tehnologie bazata pe energie regenerabila (panouri solare, eoliene, micro-hidro generatoare, etc); - consiliere individuala oferita intreprinzatorilor / cetatenilor din comunitatile tinta pentru instalarea de tehnologie bazata pe energie regenerabila; - activitati de instruire specifica - curs teoretic si practic pentru 15 persoane pe tema „Energii regenerabile" realizare de echipamente ce produc energie curata (eoliene).
- Exemple de buna practica
In acest context, toate primariile abordate, din comunitatile vizate de proiect, pe baza unei intelegeri scrise, si-au dat acordul pentru crearea unui cadru propice derularii actiunilor pe tema energiei regenerabile initiate prin proiect.
- a fost pregatit si dotat cu aparatura, un laborator unde au fost construite echipamentele demonstrative pentru Caravana Verde: un captator solar de aer cald si o turbina eoliana - au fost achizitionate chituri demonstrative – panouri solare fotovoltaice;
Toate aceste echipamente au oferit celor care au participat la aceste evenimente informatii concrete despre ce este energia regenerabila dar si faptul ca fiecare poate sa o construiasca folosind resurse proprii propriul sau echipament.
- materiale tiparite au fost folosite ca mijloc de informare a cetatenilor pe tot parcursul Caravanei: AFISELE au oferit comunitatii informatii despre derularea evenimentului in comunitatea lor – locatia si data evenimentului; PLIANTELE au fost distribuite in timpul caravanei, oferind cetatenilor informatii despre proiectul care se deruleaza in comunitatea lor, notiuni elementare despre energia regenerabila dar si posibilitatea construiri propriului sistem energetic; BANERUL amplasat in timpul derularii evenimentului, a invitat cetatenii la Punctul de informare « Green Point ».
II.3.2. Derularea activitatii "CARAVANA VERDE"
Unul dintre obiectivele pe care si le-a propus proiectul este ca, prin intermediul acestei campanii de informare „Caravana Verde" si a activitãtilor interprinse de echipa de specialisti „Green Point", sã familiarizeze comunitãtile cu domeniul "energiei regenerabile" si sã le stimuleze sã utilizeze tehnologii energetice "curate", "inteligente" si chiar mai eficiente. De asemeni „Caravana Verde" a venit cu exemple concrete, si cu provocarea ca aceste echipamente care pot fi construite chiar de ei.
- Localitatile si perioada derularii campaniei „Caravana Verde"
Panaci - 8 noiembrie 2009 Neagra Sarului - 12 noiembrie 2009 Dorna Candrenilor - 19 noiembrie 2009 Vatra Dornei - 26 noiembrie 2009 Poiana Stampei - 27 noiembrie 2009
La Punctul de informare «Green Point» al „Caravanei verzi", cei interesati de energia verde au putut vedea expozitia cu chituri demonstrative (captatorul solar, turbina eoliana si panourile fotovoltaice) cum functioneaza. De asemenea au primit informatii de la echipa „Green Point" care sunt specialisti in acest domeniu, despre functionarea acestora, despre materiale folosite la confectionarea lor dar si despre cursurile „Pot sa-mi construiesc" care se vor organiza in cadrul proiectului. Informatiile privind modalitatile de construire cu mijloace proprii a unui sistem energetic a interesat pe marea majoritate a celor prezenti, lucru care poate fi pus în legãturã cu sumele mici sau modice pe care cei mai mulþi au disponibilitatea si posibilitatea sã le investeascã. Persoanele tentate de ideea construirii cu forte proprii a echipamentelor ecologice, sau inscris pe lista „Cursuri de instruire teoretice si practice pentru construire a sistemelor de energie regenerabila". Aceste cursuri vor fi organizate de echipa „Green Point" in fiecare localitate din Tara Dornelor si vor avea o durata de 7 zile. Participantii vor invata sa construiasca instalatii pentru propria gospodarie, bazate pe energie regenerabila. Dintre cei prezenti la „Caravana Verde" am observat cã peste 80% dintre cetãteni cunosc eficienta "energiei regenerabile", efectul pe termen lung asupra mediului, si doar un procent de 18% din populatie recunoaste ca nu are cunostinta despre acest domeniu. |