Fundatia Speologica "Club Speo Bucovina"

 

Dezvoltarea durabilă și conservarea biodiversității din

Masivul Rarău-Giumalău

 

 

Programul GEF de granturi mici
   
   
   
   
     

 

Dezvoltarea durabilă și conservarea biodiversității din Masivul Rarău-Giumalău

finanțat de Programul GEF de granturi mici (GEF SGP)

Scopului proiectului:

Conservarea biodiversității din rezervația Rarău-Giumalău prin participarea la contribuirea implementării rețelei Natura2000 și dezvoltarea durabilă a comunității din Municipiul Câmpulung Moldovenesc situată în jurul rezervațiilor

Domeniul de bază SGP:

Conservarea biodiversității

Datele de începere și încheiere a proiectului:

Iunie  2005 – aprilie 2006

Localizare:

Municipiul Câmpulung Moldovenesc, Județul Suceava

Masivul Rarău-Giumalău

 

Municipiul Câmpulung Moldovenesc se situează în depresiunea cu același nume de pe cursul mijlociu al râului Moldova, această depresiune fiind un compartiment al ariei de joasă înălțime care taie Carpații Orientali dintr-o margine în alta. Aspectul de câmp lung și neted este atât de frapant și contrastant în raport cu ramele muntoase, încât a determinat însuși numele așezării iar apelativul a fost preluat de literatura științifică.

Câmpulung Moldovenesc se înscrie în aria turistică din nordul Moldovei, a treia pe țară, după zona Brașovului și Valea Prahovei, cf. HG 1122/2002 pentru aprobarea condițiilor și a procedurii de atestare a stațiunilor turistice.

Zona turistică orasului Câmpulung Moldovenesc cuprinde o parte a Obcinelor Bucovinei cu un relief mijlociu (Măgura –1180m, Tomnatec – 1302m), culmi alungite și domoale, care străjuiesc Valea Moldovei spre Vest și spre Nord, peste care se ridică, spre Sud și Sud-Est Giumalăul (1836m) și Rarăul (1653m). Valea Moldovei coboară la 650m.

Zona se impune prin mulțimea și perfecta lor armonizare în peisaj a obiectelor naturale, arhitectonice, istorice, etnografice, folclorice și muzeistice. Aceste locuri au atras atenția din vechime atât autohtonilor cât și străinilor, dar ca activitate turistică organizată se manifestă doar din a doua jumătate a secolului trecut. O bază materială precară, slaba dezvoltare a infrastructurii (șosele și drumuri turistice în mod special foarte proaste ) și mai ales un dezinteres total în popularizarea comorilor naturale istorice și spirituale ale neamului românesc, au făcut ca turismul să progreseze foarte lent, să înregistreze chiar un regres în ultimul deceniu.

Datorită elementelor importante în aceste zonă având valoare peisagistică cu specii protejate de Convențiile de la Bonn și Berna, Directivele „Pasări” și „Habitate” ale UE au fost declarate 9 rezervații.

Obiectivele proiectului :

1. Să completeze baza de date cu datele de interes pentru rețeaua Natura2000 cu speciile de: păsări, floră, insecte, pești, chiroptere, conform Directivei Păsări și Directive Habitate din Masivul Rarău-Giumalău, necesare  completării fișei standard organizând o tabără timp de 7 luni;

2. Să încurajeze comunitățile locale în dezvoltarea turismului ecologic din jurul rezervațiilor organizând 4 cursuri pentru operatorii in turism, marcând 50 de km de trasee ecoturistice și construind un adăpost pentru cai, care prin utilizarea durabilă a resurselor să le aducă beneficii și să contribuie la reducerea presiunii asupra resurselor din rezervații;

3. Să promoveze împreună cu comunitățile locale valorile naturale, culturale și tradiționale pentru a crește valoarea zonei și rezervațiilor realizând un reportaj din cadrul diferitelor manifestări culturale și tradiționale, un buletin iinformativ și un site pe o perioadă de 10 luni;

Partenerii proiectului :

·      Fundația de Speologie “Club Speo Bucovina”,  Județul Suceava

·        Agenția pentru Protecția Mediului Suceava

·        Fundația “Baltagul” din Municipiul Câmpulung Moldovenesc, Județul Suceava

·        Fundația “Centrul de Cercetare și Învățământ în Turism” din Municipiul Câmpulung Moldovenesc, Județul Suceava

·        SALVAMONT din Municipiul Câmpulung Moldovenesc, Județul Suceava

·        Primăria Municipiului Câmpulung Moldovenesc, Județul Suceava

·        Televiziunea Română Iași


 

ACTIVITATEA 1.2. Tabăra de cercetare – Completarea bazei de date cu inventarul speciilor de interes pentru rețeaua NATURA2000 din zona Rarău – Giumalău

 Tabăra de cercetare și-a propus investigarea biodiversității pe domeniile: avifaună, chiroptere, insecte, plante și  pești, în masivul Rarău – Giumalău.

Conform directivelor de la Bruxelles, în vederea completării fișei pentru propuneri de arii Natura2000, baza de date trebuie să fie după anul 2000. Întrucât nu există în prezent o bază de date sistematică privind domeniile menționate anterior, am urmărit o investigare privind biodiversitatea zonei și inventarierea cât mai completă a speciilor de interes comunitar.

În cadrul Taberei de cercetare au participat specialiști, respectiv doctoranzi de la Universitatea “Al.I. Cuza” Iași. Ei au fost însoțiți de voluntari, care sunt studenți la Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava și fac parte din cadrul Fundației de Speologie Bucovina - Suceava și liceeni din Câmpulung Moldovenesc ce fac parte din cadrul Fundației “Baltagul” – Câmpulung Moldovenesc. Au fost împărțiți în șase grupe de lucru unde fiecare specialist a coordonat un grup propriu de investigare a terenului și colectare a datelor.

În vederea realizării acestei etape a proiectului, au fost achiziționate instrumente de lucru specifice, necesare pentru colectarea exemplarelor în vederea determinării, dar și pentru localizarea ariei de răspândire a fiecărei specii în parte. S-a realizat apoi  un instructaj pentru ca și voluntarii să poată folosi corect aceste instrumente.

Tabăra de cercetare s-a desfășurat începând cu sfârșitul lunii iulie și până în luna octombrie 2005, astfel:

 

·        o tabără de lucru în luna iulie, în care volumul datelor culese nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor noastre datorită timpului ploios, care a făcut ca majoritatea speciilor de interes să fie greu sau imposibil de detectat;

·        patru tabere de lucru în luna august, pe parcursul cărora s-au colectat informații și exemplare pentru toate cele 5 domenii;

·        patru tabere de lucru în luna septembrie, pe parcursul cărora s-au adunat date legate de două dintre grupele de interes, și anume: păsări și lilieci;

·        trei tabere de lucru în luna octombrie, care au recoltat informații legate de cele două domenii - lilieci și păsări.

             Tabăra de cercetare s-a concentrat pe Masivul Rarău – Giumalău, care începe pentru Rarău la baza muntelui, în zona Câmpulung Moldovenesc – oraș, altitudinea 800m, până în zona de munte, la altitudinea de 1651m. Iar pentru Giumalău, din Vatra Dornei de la altitudinea de 1000 m până la 1860m pentru Vf. Giumalău. Suprafața acoperită de cercetările noastre este de 375 kmp. Masivul Rarău - Giumalău este traversat  de bazinele hidrografice Bistrița și Moldova.

Pentru recoltarea datelor relevante pentru acest proiect legate de grupa pești, s-a efectuat pescuit științific în stațiile: Crucea-Cojoci, Căzănești-Iacobeni pe râul Bistrița, și Pojorâta-Vama-Frasin-Suha pe râul Moldova.

        

Cazarea participanților la “Tabăra de cercetare Rarău-Giumalău” s-a făcut la Cabana Pastorală Rarău – pentru cercetările efectuate în Rarău, și la diferite pensiuni turistice pentru studiile efectuate în zona Giumalău.

Grupa care s-a ocupat de evaluarea chiropterelor și-a desfășurat activitatea în principal pe perioada nopții.

Este important de menționat faptul că în U.E. toate speciile de lilieci sunt protejate. Dacă în majoritatea țărilor vest-europene, chiropterele sunt din ce în ce mai periclitate, în România populațiile de lilieci sunt încă bine reprezentate. Toate speciile de lilieci semnalate în Rarău , se regăsesc în Anexa 3 a Directivei Habitate, patru dintre ele fiind și în Anexa 2. 

Principala metodă de colectare și determinare a liliecilor a fost cu ajutorul plasei ornitologice, de 10m lungime, amplasată la gura Peșterii Liliecilor din masivul Rarău. Liliecii capturați au fost determinați, măsurați, deparazitați, după care au fost eliberați. Plasa a fost amplasată de la ora 20 până la ora 2 a.m.; au fost capturate aproximativ 100 de exemplare, aparținând unui număr de 9 specii de lilieci. Voluntarii au fost necesari în acest context pentru verificarea capturilor pe timpul nopții și pentru eliberarea liliecilor după determinare. În nopțile reci, fără capturi, când uneori era ceață și plasa era umedă, s-au efectuat observații cu ajutorul detectorului de ultrasunete – acesta fiind un alt instrument de lucru. O parte din aceste observații au fost înregistrate cu ajutorul minidiscului și vor fi analizate ulterior. Au fost determinate astfel 8 specii de lilieci. Informațiile din teren au scos în evidență faptul că în zona studiată sunt semnalate în total 14 specii de lilieci, ceea ce reprezintă aproape jumătate din speciile de lilieci prezente pe întreg teritoriul României. Datele arată prezența în masivul Rarău – Giumalău a 6 specii noi pentru zonă și o specie nouă pentru zona Moldovei; o specie se află pe Lista-roșie a speciilor cele mai periclitate (Myotis myotis a dispărut în Marea Britanie și este considerată specia cea mai periclitată); în Peștera Liliecilor două specii sunt dominante și populează peștera și pe perioada iernii.

 

Evaluarea avifaunei s-a efectuat de către o grupă de lucru care a efectuat doar o ieșire în teren, însă și celelalte grupe de lucru au făcut observații în continuare.  Acest lucru este motivat de faptul că o apreciere exactă a efectivului avifaunistic se poate face numai prin colectarea datelor în toate cele patru anotimpuri. Mai multe deplasări în teren pe parcursul aceluiași anotimp nu ar fi adus informații noi – mai ales în timpul verii, când păsările stau ascunse în frunziș, astfel încât nu se pot face observații relevante. Informațiile cele mai complete se pot obține iarna – pentru speciile sedentare, sau primăvara, odată cu migrația – când păsările își delimitează teritoriile prin cântec și astfel masculii pot fi depistați ușor. De asemenea, chiar și pe perioada verii, observarea păsărilor (ca și a insectelor dealtfel) depinde foarte mult de vreme; Dacă nu este soare sau este o perioadă ploioasă, păsările se ascund.

Totuși, s-au identificat în zona analizată 46 de specii de păsări, dintre care 15 specii protejate de Directiva Păsări. Determinarea speciilor s-a făcut prin observații efectuate cu ajutorul binoclului sau pe baza cântecului.

 

Pentru evaluarea faunei piscicole din zonă s-a încheiat un contract de prestări – servicii cu Societatea Ecologică pentru Studierea și Protecția Florei și Faunei Sălbatice “Aqua-Terra” Iași. Este singura societate din Moldova care se ocupă cu studiul faunei piscicole, are personal și echipament specializat în acest domeniu, face parte din Coaliția ONG pentru NATURA2000 .

Tabăra de lucru pentru acest domeniu s-a desfășurat în perioada 28-30 august 2005. Grupul de lucru a fost format din 4 specialiști din cadrul Societății Ecologice “Aqua-Terra” Iași și un voluntar. Deplasarea pe teren s-a făcut cu un mijloc de transport, iar cazarea s-a făcut la diferite pensiuni turistice din zonă.

            Pentru evaluarea faunei piscicole s-a folosit ca metodă de lucru electronarcoza, cu un aparat electric de pescuit, unic în țară. Acest instrument este folosit în mod special pentru astfel de activități întrucât nu este periculos pentru pești sau alte organisme acvatice. Peștii capturați au fost identificați, cântăriți, măsurați și eliberați în stare vie în habitatul lor natural.

În cele 8 stații au fost identificate 12 specii de pești de dimensiuni variabile, în proporții diferite.

 

Dintre nevertebrate au fost incluse în studiu doar insectele, deoarece pentru celelalte grupe de nevertebrate nu au participat la proiect specialiști, iar din grupul enorm al insectelor (numai în România se întâlnesc peste 20 de ordine, fiecare cu mai multe zeci de familii), ne-am ocupat în mod special de 4 ordine: Coleoptera, Orthoptera, Hymenoptera și Lepidoptera (fluturi). Colectarea s-a făcut într-o perioadă relativ scurtă și în același timp într-o perioadă extrem de nefavorabilă pentru că au fost prea multe precipitații și prin definiție insectele sunt specii termofile. Este îmbucurător faptul că s-a reușit totuși colectarea unui număr de specii.

Pentru Ordinul Orthoptera s-a urmărit identificarea indivizilor din 2 familii, din cadrul cărora s-au determinat exemplare aparținând unui număr de 18 de specii. Dintre acestea, o specie este inclusă în Anexa 2 (a Directivei Habitate), al cărei habitat trebuie protejat; masivul Rarău – Giumalău este unicul loc de unde s-a colectat o specie nouă pentru fauna țării, o altă specie foarte rară, semnalată în România doar de două ori.

Colectarea exemplarelor adulte din acest ordin s-a realizat prin capturare manuală, în urma observațiilor din habitat, întrucât se hrănesc pe flori; pentru grupele de insecte foarte mici s-a recurs la colectarea cu ajutorul fileului entomologic.

Dintre Lepidoptere, au fost identificate câteva specii, dar un inventar exact nu este încă finalizat. Prin comparație cu studiile efectuate în anii trecuți și regăsite în literatura de specialitate, s-a observat dispariția în ultimii 4 ani a unei specii de fluturi ce a fost semnalată în urmă cu 40 de ani.  Analizând acest fapt, coordonatorul specialist a stabilit că explicația se găsește în ciclul de dezvoltare a acestei specii. Studiile entomologice arată că omizile se hrănesc cu plante de Sedum, iar în urma investigațiilor de teren se pare că această plantă este tot mai rară (distrusă datorită pășunatului). Odată cu distrugerea plantei, nu mai este posibilă nici apariția de indivizi adulți.

Din Ordinul Hymenoptera s-au identificat mai multe specii, dintre care 16 specii de furnici. Specia obișnuită, Formica rufa, este protejată în unele state europene, chiar dacă la noi este încă bine reprezentată.

Colectarea insectelor de mici dimensiuni, și în special a furnicilor se face cu ajutorul unui aspirator special; pot fi colectate și manual, dar această tehnică nu se practică pentru că insectele pot fi strivite la manipulare. Pentru majoritatea speciilor de insecte s-a folosit însă colectarea manuală, dar și cu fileul entomologic (metoda cea mai cunoscută și utilizată), precum și capcanele Barber. Materialul strâns este numai în parte determinat, întrucât majoritatea insectelor pot fi determinate doar pe baza analizei armăturii genetice – un proces de lungă durată ce se desfășoară în laborator.

 

 

 

  Plantele au fost studiate și identificate de grupul de lucru prin observații în lunile iulie – octombrie. Până în prezent au fost identificați aproape 400 de taxoni; mai există material în laborator ce urmează să fie determinat, iar specialistul consideră că cifra finală se va apropia de 500 de taxoni. Dintre acestea, 6 specii se regăsesc în Anexa 2; 11 specii sunt endemice pentru Carpații României; 25 de specii de află în Lista - roșie a plantelor din România (majoritatea sunt rare); s-a identificat o specie nouă pentru Moldova și o altă specie nouă pentru masivul Rarău. Arnica montană este bine reprezentată zona Rarău și în fânețele Todirești (o altă rezervație). Există specii de plante semnalate în zonă, de către literatura de specialitate (ghiocelul, papucul doamnei etc.) care nu au fost deocamdată întâlnite, întrucât înfloresc primăvara. Perioada optimă pentru determinarea speciilor de plante este ce-a de înflorire, iar majoritatea speciilor înfloresc în lunile iulie – august. Pentru speciile care înfloresc primăvara se încearcă determinarea pe baza fructelor.

Determinarea plantelor s-a făcut direct pe teren folosindu-se lupa de teren pentru a observa unele detalii, în laborator – cu ajutorul lupei binoculare; acolo unde a fost cazul  s-au folosit determinatoarele de specialitate. Specialistul a confruntat speciile recoltate cu cele aflate în ierbarul facultății, iar atunci când a fost cazul, s-a consultat cu profesori pentru identificarea corectă a speciilor de plante.

 

   Față de domeniile de interes stabilite în proiect, specialiștii au considerat că studiul herpetofaunei (amfibieni și reptile) are relevanță pentru regiunea studiată. Astfel că, grupele de lucru au efectuat observații în acest sens, ca o activitate ce vine în completarea atribuțiilor stabilite inițial. Au fost identificate 2 specii de amfibieni ce se regăsesc în Anexa 2, dintre care o specie endemică pentru Munții Carpați, și 6 specii de amfibieni și reptile cuprinse în Anexa 4.

Rezultatele obținute până în prezent :

 

-         Au fost determinate astfel 8 specii de lilieci. Informațiile din teren au scos în evidență faptul că în zona studiată sunt semnalate în total 14 specii de lilieci, ceea ce reprezintă jumătate din speciile de lilieci prezente pe întreg teritoriul României;

-         46 de specii de păsări, dintre care 15 specii din Anexele 2 și 4 din Directivă.

-         La plante au fost determinate aproape 400 de taxoni. Dintre acestea 16 specii se regăsesc în Anexa 2; 11 specii sunt endemice pentru Carpații României; 25 de specii de află în Lista Roșie a plantelor din România (majoritatea sunt rare); s-a identificat o specie nouă pentru Moldova și o altă specie nouă pentru Masivul Rarău;

 

Grupul de lucru – Pești și-a încheiat activitatea din punct de vedere al bazei de date.

S-au realizat:

-un studiu calitativ: Completarea bazei de date cu inventarul speciilor privind fauna piscicolă:

-un studiu cantitativ: realizarea diagramelor spectrului ecologic pentru speciile studiate din
fauna piscicolă; calculul indicilor: abundență, indici de diversitate, analiza structurii trofice a speciilor.

 

LISTA SPECIALIȘTILOR care au participat la activitatea “Tabără de cercetare”

Grupul de lucru : lilieci, plante, păsări, insecte

Ifrim Irina – drd. Grup de lucru LILIECI

Asoltani Loredana - drd. Grup de lucru PLANTE

Asoltani Simona - drd. Grup de lucru PLANTE

Tudose Marinela - drd. Grup de lucru PLANTE

Popovici Maria - drd. Grup de lucru PLANTE

Ion Costin - drd. Grup de lucru PĂSĂRI

Ionescu Mihaela - drd. Grup de lucru PĂSĂRI

Fusu Lucian - drd. Grup de lucru INSECTE

Dascălu Magda - drd. Grup de lucru INSECTE

Moscaliuc Liviu - drd. Grup de lucru INSECTE

Iorgu Ionuț - drd. Grup de lucru INSECTE

Grupul de lucru pești – Societatea “AquaTerra” Iași

Davideanu Grigore  – cercetător

Davideanu Ana – cercetător

Popescu Irinel – drd.

Vornicu Bogdan – drd

LISTA VOLUNTARILOR DE LA FUNDAȚIA “Baltagul”

Gânscă Alex.

Murga Iulian

Niculescu Tudor

Coclici Alina

Horea Loredana

Ichim Vlad

Iacoban Ioana

Hreciuc Denisa

Baia Nicolae

Petcovici Alexandru

LISTA VOLUNTARILOR DE LA FUNDAȚIA de SPEOLOGIE Bucovina

Iacob Mircea

Orhei Ionuț

Laura Done

Marțincu Iuliana

Miron Daniela

Muscă Adriana-Ioana

Muscă Adrian-Ioan

Râmbu Valentina

Echipamentul folosit pentru studiu :

Grupul de lucru Plante: aparat foto digital, GPS, chemătoare, cheie de determinare, lupă.

Grupul de lucru Insecte: exhaustor, cheie de idntificare, aparat foto, minidisc pentru
înregistrare, săpăligi, lupă de teren de 30 – 20x, binocular, fileu, capcană Barber, GPS.

Grupul de lucru Lilieci: plasă de 10 m, detectoare electronice, lupă de 10x, pensetă,
echipament de speologie (cască, frontală, coardă, scăriță, blocatoare, echipament corporal),
mănuși, aparat foto digital, termohigrometru, cheie de identificare.

Grupul de lucru  Păsări: binoclu Marca “Sakura” cu zoom 10-70x, aparat foto digital, GPS, chemătoare, cheie de identificare.

 

Grupul de lucru  Pești: Pescuitul s-a efectuat prin electronarcoză, cu un aparat electric de pescuit, marca FEG 500, care produce curent continuu, ce nu este periculos pentru pești și alte organisme acvatice.

 


ACTIVITATEA 2.1. Curs pentru lucrătorii în turism

            Comunitatea din zona Rarău – Giumalău beneficiază de un fond natural extraordinar de frumos și considerăm că este benefică încurajarea dezvoltării aici a unui turism ecologic în jurul Rezervației și educarea colectivității în sensul practicării unui turism civilizat. În acest sens, am organizat în parteneriat cu Centrul de Învățământ și Cercetare în Turism din Câmpulung Moldovenesc, în luna septembrie 2005, un schimb de experiență intitulat “Care sunt așteptările U.E. pentru operatorii în turism?”. În colaborare cu Facultatea de Inginerie a Mediului din cadrul Universității “Gh. Asachi” Iași, profesori universitari specialiști în eco-turism din Suedia, Finlanda și Japonia au discutat cu agenții de turism despre posibilitatea dezvoltării unui turism ecologic în zonă, și în special despre turismul ecvestru ca o alternativă la turismul tradițional, dată fiind infrastructura deficitară. Deja sunt foarte mulți turiști care vin din Maramureș călare și fac opriri la pensiunile din zonă, străbat traseele turistice amenajate.  De asemenea, s-a discutat și problema eco-etichetării produselor tradiționale; dacă acest lucru nu se face la timp, multe dintre rețete vor fi asimilate și însușite de alte regiuni. În general, se urmărește schimbarea mentalității în eco-turism și încurajarea agenților de turism să-și dezvolte și să-și continue activitatea. Prin specificul său, agro-turismul și eco-turismul are impact asupra Rezervației. Rolul agentului de turism (posesorului de pensiune) este să îndrume turistul, să-l însoțească pe traseele din rezervație și să-l instruiască cum să se comporte. De aici și utilitatea unor cursuri speciale pentru operatorii în turism.

 

Turismul ecvestru este în stare incipientă în zonă dar este o bună alternativă la turismul convențional și poate contribui la o scădere a presiunii asupra Rezervației, prin orientarea turiștilor spre alte activități.

La curs s-au înscris 50 de persoane. Selecția acestora s-a făcut după următoarele criterii:

  Cursanții sunt rezidenți ai zonei de interes pentru proiect: aria limitrofă Rezervației Rarău – Giumalău;

Cursanții sunt, în parte, agenți de turism sau lucrători în turism care-și desfășoară activitatea în zona Rezervației Rarău – Giumalău, în apropierea traseelor turistice ecvestre propuse prin acest proiect (pensiuni situate în localitățile: Pojorâta, Vama, Sadova, Sucevița, Vatra Moldoviței) și care sunt interesați să dezvolte activități de turism ecvestru;

Cursanții sunt,  în parte, cei care oferă plimbări și excursii în împrejurimi, călare sau cu trăsura / căruța, iar pe timp de iarnă - cu sania trasă de cai;

De asemenea, au fost eligibili pentru a participa la curs și persoanele care dispun de un spațiu adecvat și iintenționează să deschidă o pensiune turistică în zona de interes, în perioada imediat următoare.

Cursul pentru lucrătorii în turism a fost organizat pe următoarele module:

    Calitatea și managementul serviciilor pentru operatorii în turism care doresc să-și introducă gospodăria în agro-turism;

    Curs de ghizi turistici și curs de turism ecvestru, cu un accent deosebit pe aprofundarea cunoștințelor despre rezervațiile din zonă;

    Curs de bucătărie tradițională bucovineană.

Pentru acest curs, ca dealtfel pentru toate cursurile organizate de Centru, lectorii au fost profesori din județul Suceava (Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Suceava) sau profesori universitari de la București, care aparțin unor iinstituții de învățământ și sunt autorizați de Centru.

Cursul de calitatea și managementul serviciilor pentru operatorii în turism

În prezent, pensiunile turistice funcționează numai pe bază de autorizație și numai cu personal atestat, în funcție de gradul de confort și de calitatea serviciilor pe care le oferă.

O parte dintre participanții la curs sunt proprietarii unor case tradiționale bucovinene, cu etaj, cu 3-4 camere, unde lucrează mai multe rude – în prezent se poate considera că este o “afacere de familie”. În urma acestui curs în turism, absolvit în cadrul Centrului de Învățământ și Cercetare în Turism din Câmpulung Moldovenesc, oamenii din zonă își vor deschide o pensiune, finalizându-și demersurile legale în acest sens, pe parcursul acestui an. Astfel că proprietarul pensiunii agro-turistice devine și managerul care coordonează întreaga activitate. Utilitatea acestui curs vine în întâmpinarea exigențelor ce se vor aplica în domeniu din anul 2006. Chiar și pentru o pensiune de două margarete, proprietarul va trebui să aibă atestat de lucrător în pensiune agro-turistică, pentru a ști cum să se poarte cu un client, chiar dacă nu îi oferă și mâncare. Nu se mai acceptă să se meargă doar pe legea bunului simț.

Modulul de management al serviciilor în turism ecologic conține noțiuni de organizare a turismului, noțiuni de cameristă, de igiena alimentației, tehnologia alimentației publice, de tehnologie hotelieră, de cum să prepare mâncarea pe care o oferă turistului, igienă publică, tehnologia și managementul agenției turistice. În momentul de față, pensiunile de o margaretă și două margarete funcționează și fără personal calificat, însă legislația va impune ca până în anul 2007 toate serviciile turistice să fie oferite numai de oameni pregătiți și atestați în acest scop.

Deja pensiunile de trei margarete sau mai mult, nu mai pot funcționa decât dacă proprietarul are diplomă de lucrător – pensiune agro-turistică, dacă există personal angajat, și în mod obligatoriu calificat, întrucât spațiul, calitatea, serviciile și confortul sunt mai ridicate și în consecință și fluxul de turiști este mai mare.

Cursul de ghizi și cursul de turism ecvestru a accentuat asupra faptului că resursele turistice ale zonei își vor menține gradul lor potențial de atractivitate numai atât timp cât mediul înconjurător în care se circumscriu continuă să genereze interesul turistic, cu alte cuvinte vor continua să reprezinte o motivație a călătoriilor turistice. Este cunoscut faptul că printre motivațiile turistice un loc însemnat îl deține dorința de destindere, de odihnă activă într-un mediu ambiant agreabil, cu o natură nealterată, aer curat, apă, soare, zăpadă, liniște, priveliști reconfortante; extinderea orizontului de cultură, ruptura de cotidian etc. Așteptările, motivațiile amintite sunt caracteristice atât pentru turismul de vacanță (cu sejur lung), cât și pentru turismul de sfârșit de săptămână. Spre deosebire de turismul hotelier, agro-turismul este caracterizat de flexibilitate în satisfacerea exigențelor deosebit de eterogene și complexe, în majoritatea lor strict individualizate la nivelul fiecărui turist potențial, și în funcție de natura serviciilor ce pot fi oferite.

În expunerile lor, lectorii au urmărit inițierea cursanților în activități de promovare a ofertei turistice a zonei și educarea operatorilor de turism – să vină în întâmpinarea dorințelor acestora cu o ofertă turistică pe măsură, fără ca prin acest lucru să pericliteze mediul înconjurător. Interesul turistic poate fi menținut în zonă tocmai prin valorificarea cadrului natural.

Dezvoltarea teritorială a turismului nu poate fi realizată decât în strânsă dependență cu mediul înconjurător în care se desfășoară activitatea turistică. Ca atare, operatorii în turism se confruntă în permanență cu rezolvarea problemelor majore legate de apărarea și păstrarea cât mai intactă a condițiilor naturale și a integrității mediului ambiant în zonele de interes turistic: conservarea, protejarea și ameliorarea mediului înconjurător în zonele lansate în circuitul turistic; amenajarea, exploatarea rațională și conservarea mediului înconjurător, în concordanță cu cerințele viitoarelor fluxuri turistice care vor fi orientate spre noi spații de interes turistic; controlul efectelor activității turistice în vederea preîntâmpinării degradării mediului înconjurător și a utilizării în cele mai bune condiții a resurselor turistice. De aici responsabilitatea proprietarului de pensiune agro-turistică în educarea turistului.

În concluzie, turismul trebuie privit ca un factor al conservării mediului înconjurător, eforturile orientate spre aceste acțiuni de protejare a micromediului sau macromediului ambiant constituind, de fapt, o parte integrantă a preocupărilor de asigurare a competitivității ofertei turistice.

Inițierea în activitatea de turism ecvestru a continuat cu prezentarea și familiarizarea participanților cu traseele ecoturistice special amenajate în acest scop. De asemenea, cursanții au identificat posibilitățile de dezvoltare în zonă a turismului ecvestru, prin: închirieri de cai și ponei (pentru copii) cu ora, pentru plimbări scurte (în parcuri naturale, păduri etc.); închirieri de atelaje (șarete, trăsuri, sănii etc. cu sau fără vizitiu) pentru plimbări sau pentru circuite turistice; circuite (raiduri) călare pentru grupuri de turiști experimentați, cu parcurgerea unor distanțe mai mari, eventual spre zonele turistice învecinate.

Cursul de bucătărie tradițională bucovineană a fost deosebit de util. Majoritatea pensiunilor au autorizație numai pentru cazare, dar oferă turiștilor și mâncare, ceea ce este ilegal dacă nu au personal calificat care să asigure desfășurarea acestei activități în întregime (de la personalul care spală vasele, prepară mâncarea, servește turistul, și până la aranjarea și decorarea estetică a mesei). Pensiunea ar trebui să aibă un restaurant cu toate activitățile pe care le implică o astfel de unitate.

            Participanții la curs au dobândit noțiuni legate de recoltarea legumelor și fructelor, și prepararea dulcețurilor, a conservelor pentru perioada iernii, și a ciupercilor în mod special (date fiind cazurile tot mai dese, semnalate în ultimii ani, de intoxicare cu ciuperci considerate până acum ca fiind comestibile), conform normelor europene, pentru a primi eticheta verde.


ACTIVITATEA 2.2. Marcarea a 50 Km de trasee ecoturistice pentru turism ecvestru

     În perioada 11.08 – 21.08.2005 echipa formată din reprezentantul Salvamont Câmpulung Moldovenesc (Raia Voicu) și voluntarii de la Fundația “Baltagu” din Câmpulung Moldovensc (Niculescu Tudor, Murgu Iulian, Gânscă Alexandru), a identificat în teren, parcursul celor 5 trasee în Masivul Rarău–Giumalău (Sadova - Pojorâta – Giumalău - Rarău – Câmpulung Moldovenesc) ce urmează să fie folosite special pentru turismul ecvestru. De asemenea, au fost ridicate coordonatele traseelor cu GPS-ul.

Amplasarea plăcuțelor se vor face în luna primăvara anului 2006, deoarece la această altitudine (1400-1700m), iarna durează până cel puțin în luna aprilie.

Se va colabora cu Salvamont, care va amplasa aceste plăcuțe, împreună cu voluntari de la Fundația “Baltagu” din Câmpulung Moldovenesc.


 

ACTIVITATEA 2.3. Construirea unui adăpost pentru cai

În realizarea acestei activități avem sprijinul și deschiderea administrației  locale din municipiul Câmpulung Moldovenesc. Terenul pe care ne-am propus să construim acest adăpost se află în proprietatea Primăriei municipiului Câmpulung Moldovenesc, și ca atare am avut nevoie de o bază legală pentru ridicarea construcției. Hotărârea Consiliului Local a avut în vedere ca investiția gândită de noi să nu strice echilibrul zonei.

 

La începutul lunii septembrie s-a mers în teren cu Primarul Municipiului Câmpulung Moldovenesc, reprezentantul Fundației “Baltagul” – Cornel Lupescu și Adrian Done, Tatiana Done de la Fundația de Speologie “Club Speo Bucovina”, unde s-a identificat terenul pentru construcție.

Locația a fost stabilită în Rarău la 1 km aerian de Pietre Doamnei, 1km aerian de Cabana “Zimbru” (la o distanță de 20 de minute), și la 5 minute de Cabana Pastorală.

În urma ședinței Consiliului Local al Primăriei Municipiului Câmpulung Moldovenesc s-a  obținut prin Hotărârea Consiliului Local pentru construcția “Adăpost pentru cai” în Rarău. Prin această Hotărâre, Primăria Câmpulung Moldovenesc va contribui la această construcție cu 40 mc de lemn de gater, din pădurea proprie.

Pe data de 4 octombrie, Primăria Municipiului Câmpulung Moldovenesc a pus la dispoziție un buldozer, un șofer și combustibil, care împreună cu reprezentatul de la SALVAMONT- Raia Voicu, Fundația de Speologie Bucovina - Adrian Done, au urcat în Rarău și au pregătit terenul pentru construcție realizându-se de asemeni aproximativ 100 m de drum de acces pentru utilaje.

            Deoarece, în munți iarna nu permite activități de construcție, “Adăpostul pentru cai” va fi ridicat în primăvara anului 2006.

 


ACTIVITATEA 3.2. “Redescoperind valorile naturale, culturale și tradiționale” – reportaj realizat de Televiziunea Română Iași

Până în prezent TVR Iași a fost în zona Câmpulung Moldovenesc – oraș, Munții Rarău și Munții Giumalău astfel:

-         În perioada 10 - 20 septembrie 2005 au fost înregistrate momentele Festivalului Internațional de Folclor “Întâlniri bucovinene” desfășurat în această perioadă în Municipiul Câmpulung Moldovenesc.

-         Cadrul natural deosebit al zonei a fost scos în evidență prin imagini ale celor mai relevante monumente naturale ale Rezervației Rarău – Giumalău, printre care: Masivul Rarău, Piatra Șoimului, Peștera Liliecilor – declarată rezervație științifică datorită importanței acesteia în studierea și protejarea coloniei de lilieci.

-         Reportajul s-a axat mai apoi pe o prezentare a unei modalități, specifice în zonă, de îmbinare a activității turistice cu sportul, și anume un concurs de alpinism – escaladă, desfășurat la Pietrele Doamnei. Materialul cuprinde și un interviu cu dl. Adrian Done de la Fundația de Speologie “Bucovina” din Suceava.

-         În perioada 25 – 30 noiembrie, echipa TVR Iași s-a deplasat în zona Munților Rarău-Giumalău pentru a filma cadre de toamnă;

-         În perioada 6 – 8 decembrie, 29 –31 decembrie, au fost filmate manifestările tradiționale de iarnă din Câmpulung Moldovenesc - “Tradiții de iarnă”.

-         În perioada 7 – 9 ianuarie și 17 – 25 ianuarie, echipa TVR Iași a fost în Rarău pentru a surprinde cadre de iarnă din această zonă.

-         În perioada 10 – 12 februarie, echipa TVR Iași a fost la Câmpulung Moldovenesc pentru manifestarea “Serbările zăpezii”, manifestare aflată la ediția a VIII-a.

 

În continuare, echipa TVR Iași și-a propus să continue filmările participând la:

-         manifestările culturale din Câmpulung Moldovenesc – de exemplu: sărbătoarea de Paști; dar și la alte manifestări unde se va sublinia cultura și tradițiile din această zonă;

-         Cadrul natural va fi în continuare subliniat și în perioada de primăvară .


 

ACTIVITATEA 3.4. “European Bat Night” și “Festivalul Păsărilor”

 

În perioada august – octombrie 2005 Fundația de Speologie “Bucovina” a organizat o serie de activități prin care au fost marcate două evenimente europene: “European Bat Night” și “Festivalul Păsărilor”.

§         Păsările și liliecii – sunt specii migratoare de importanță semnificativă la nivel global. Pentru a înțelege rolul și importanța lor față de om, față de mediu, pentru a putea fi protejate, în fiecare an în perioada august–octombrie, toate țările din UE și care vor adera la UE, organizează activități sub un titlu comun “European Bat Night” Inițiativă a organismului european EUROBAT (protecția Liliecilor la nivel European) și “Festivalul Păsărilor” .

Impactul acestor manifestări asupra publicului-țintă are o importanță deosebită pe de o parte, pentru că ne oferă o imagine a eficienței și importanței desfășurării proiectului în zonă, iar pe de altă parte pentru că ne poate orienta în viitor spre alte acțiuni în zona Rezervației Rarău – Giumalău.

 

Publicul-țintă căruia ne-am adresat a fost format din turiștii prezenți pe perioada de desfășurare a activităților noastre în zona de interes, și de asemenea, din elevii liceelor din orașele: Câmpulung Moldovenesc, Suceava și Vatra Dornei.

Ateliere pentru turiști

­        observarea și determinarea speciilor de păsări din rezervațiile Todirescu, Piatra Șoimului, Pietrele Doamnei

­        “să-i vedem, să-i auzim, să-i cunoaștem” – liliecii. Ascultarea și determinarea speciilor cu bat detectorul. Vizită în peștera liliecilor – “cine sunt ei, cum trăiesc?”

­        Expoziție foto la Cabana Pastorală și Cabana Turistica Rarău –  “să cunoaștem și să protejăm rezervațiile din Masivul Rarău-Giumalău”

În perioada 26-28 august în Rarău s-a desfășurat manifestarea cu caracter internațional “European Bat Night” și “Festivalul Păsărilor”. În această perioadă, păsările și liliecii se pregătesc pentru timpul hibernar. Astfel păsările migrează în țările calde, iar liliecii hibernează în adăposturile specifice – peșterile.

Începând din data de 20 august 2005 au fost amplasate afișele (afișe – standard Noaptea liliecilor) cu activitățile propuse (incluzând locul întâlnirii – Cabana Turistica Rarău, data și ora) ce se vor derula în Rarău în această perioadă, la agențiile de turism și punctele de informare din Câmpulung Moldovenesc. Organizatorul acestor manifestări a fost Fundația de Speologie “Bucovina”, și coordonat de dl. Adrian Done, Tatiana Done, Petrăreanu Florin.

Atelierele s-au organizat atât în timpul zilei,pentru păsări cât și în timpul nopții, pentru lilieci.

Turiștilor prezenți la punctul de întâlnire, respectiv Cabana Turistica Rarău, li s-a explicat pe scurt activitatea în care urmau să fie implicați; doctoranzii din grupul de cercetare Păsări (Fusu Lucian, Irina Ifrim) au condus turiștii în Rezervațiile Todirscu, Piatra Șoimului, Pietrele Doamnei, unde au observat, cu ajutorul binoclului păsările din această zonă.Au aflat  lucruri importante despre fiecare specie care există în această zonă, migrație , hrană și mod de viață.

Seara au fost conduși la Peștera Liliecilor de către Adrian Done și Irina Ifrim. Cu ajutorul detectorului (bat detector), turiștii “i-au auzit” pe lilieci, descoperind astfel cum își prind prada din zbor. De asemeni cu ajutorul batdetector-ului, a plasei care a fost amplasată la peșteră au văzut cum se determină speciile de lilieci, observând astfel diversitatea de specii din această zonă. . Din discuțiile cu ei, turiștii ne-au mărturisit că au aflat astfel lucruri surprinzătoare: “liliecii sunt mamifere foarte  mici, prea mici ca să ne facă rău”, “nu sunt vampiri pentru că se hrănesc cu insecte”, datorită sistemului de eco-locație, liliecii știu să se ferească de obstacole – “nu ne intră în păr”… “această peșteră am înțeles că oferă adăpost unei colonii de lilieci care apără pădurea din Rezervația Rarău”.

Un număr de aproximativ 150 de turiști au participat la atelierele organizate, conform proiectului, și au vizitat expoziția de fotografie “Să cunoaștem și să protejăm rezervațiile din Masivul Rarău”, găzduită de Cabana Turistica Rarău și Cabana Pastorală din Rarău.

Părerile exprimate în caietul de impresii pus la dispoziția turiștilor ne-au ajutat să ne conturăm o imagine a Rezervației așa cum o văd ei și așa cum s-ar dori să devină.

Turiștii apreciază Rezervația Rarău – Giumalău pentru faptul că este, în general, o zonă curată, lipsită de “poluare uman㔠– deșeuri. De asemenea, nu este o regiune vizitată intensiv, și ca atare nu este un spațiu cu aflux foarte mare de turiști (aglomerată) – lucru apreciat de cei care caută liniștea naturii.

Toți turiștii care au vizitat expoziția fotografică sau au participat la activitățile organizate știu că se găsesc într-o rezervație naturală, dar cunosc prea puține despre monumentele naturii din acestă zonă. Unii turiști și-au exprimat uimirea să afle că mai există în Masivul Rarău, pe lângă Pietrele Doamnei, și Piatra Șoimului, Peștera Liliecilor etc. O lipsă semnalată foarte des în acest context este tocmai “vizibilitatea” redusă a Rezervației Rarău – Giumalău cu toate bogățiile sale și posibilitățile reduse de a obține  informații complexe despre această regiune.

Prin atelierele special organizate, unii turiști au avut ocazia să afle în premieră despre existența liliecilor în rezervație. S-a dovedit faptul că este aproape necunosctă prezența lor în zonă, ca și rolul lor în natură și plasarea printre speciile protejate în Europa. Demonstrațiile practice, acele “expediții de căutare și identificare a liliecilor” au avut un impact puternic asupra turiștilor – un “efect surpriză”. De asemenea, persoanele care au vizitat expoziția fotografică au fost impresionate de perspectiva artistică inedită pe care au propus-o artiștii asupra peisajelor din Rezervația Rarău – Giumalău.

Cei mai mulți turiști au declarat că expoziția de fotografie și prezentările organizate prin proiect le-au dat ideea unor noi drumeții.  Și-au mărturisit dorința de a explora mai profund și alte zone sau monumente ale naturii din rezervație. Turiștii au fost incitați să descopere “pe viu” “colțurile de natură”, după ce le-au admirat mai întâi în imaginile artistice.

Concluzia care se poate formula în urma acestor activități este că s-a reușit punerea în evidență a zonei, s-a creat un “eveniment” care a “informat și impresionat”.

Seminarii organizate în licee din județul Suceava

În data de 21 septembrie și 14 octombrie 2005 s-au organizat seminarii în liceele din trei mari orașe din județ: Câmpulung Moldovenesc, Suceava, Vatra Dornei. Acestea au avut drept finalitate aducerea în atenția și în dezbaterea pubicului-țintă vizat – adolescenții – probleme legate de potențialul turistic al județului, de cunoașterea rezervațiilor naturale din zonă, noțiuni de protecția mediului și turism civilizat.

 

Realizarea unui sondaj de opinie pe bază de chestionar nu a fost posibilă întrucât nu am avut controlul asupra categoriilor de vârstă și nici asupra numărului exact de elevi ce au participat la fiecare seminar în parte. Astfel încât nu am putut extrage variabilele independente necesare pentru construirea unui eșantion reprezentativ.

În consecință, am luat în considerare în evaluarea eficienței seminariilor opiniile și atitudinile elevilor exprimate pe parcursul discuțiilor și a schimbului liber de idei care a caracterizat această activitate. Dealtfel, în pregătirea întâlnirilor cu adolescenții s-a urmărit în mod expres ca modalitatea de interacțiune să fie informală, bazată pe vehicularea liberă de idei și opinii – pentru a ne îndepărta cât mai mult de modelul clasic, rigid al “lecției școlare” și astfel să le captăm atenția și interesul. De aceea nu a existat o prezentare inițială, făcută pe baza unui material scris. Seminariile nu și-au propus să le “predea” elevilor informații și cunoștințe ci să-i implice într-o activitate plăcută, practică, dar și incitantă.

Urmărind discuțiile care au avut loc, am observat că elevii au apreciat faptul că au fost aduse informații noi și interesante despre rezervațiile naturale aflate atât de aproape de ei și care păreau să nu mai aibă secrete pentru participanți.

Opiniile exprimate au arătat că există în județul Suceava regiuni pitorești puțin sau chiar de loc cunoscute de liceeni – poate și ca o consecință a lipsei de interes a ariilor curriculare pentru aprofundarea cunoștințelor despre mediul natural înconjurător pe zone geografice.

Dimpotrivă, sursele de informare în acest domeniu printre adolescenți par a fi cele informale – INTERNET, grupul de prieteni, colegii de școală. Ei adună multe cunoștințe prin drumețiile și excursiile pe care le fac în grup (colegi sau prieteni) sau mai rar cu familia. Din declarațiile lor am observat că peisajele surprinzătoare sau ineditul unor rezervații impresionează la această vârstă mai profund decât datele seci din cărți sau reviste.

Așa cum ne-au mărturisit, activitățile practice sunt cele care trezesc interesul adolescenților și-i impulsionează să se implice. În ultimii ani școlile au participat la diferite programe sau proiecte ecologice prin intermediul cărora elevii au dobândit cunoștințe de “comportament prietenos față de mediul înconjurător”. Dar chiar și așa, mulți adolescenți au recunoscut că, deși le place să-și petreacă timpul în natură, totuși nu au deprinderi de turiști civilizați; au admis că, prin comportamentul lor agresează natura și contribuie la distrugerea mediului – chiar dacă de multe ori involuntar.

De aceea consider că s-a dovedit utilă prezentarea și discutarea unor noțiuni de protecție a mediului și de turism civilizat, accesibile publicului-țintă.

Deși seminariile au trezit interesul adolescenților cărora li s-au adresat și s-a reușit captarea atenției lor vizavi de problemele în discuție, totuși se simte nevoia unor cursuri special organizate pe aceste teme, pentru formarea în profunzime a adolescenților și crearea unor deprinderi în sensul respectului față de mediul natural și bogăția sa în diversitate.