top3
csb

Inapoi la proiecte

In perioada 05.08.2013 -11.08.2013 a avut loc atelierul  intitulat "Liliecii intre mit si adevar" in cadrul Programului Invatare pe tot parcursul vietii - GRUNDTVIG WORKSHOPS.

Atelierul  a reunit 1O participanti din diferite tari europene: Cehia, Finlanda, Grecia, Letonia, Polonia si Slovenia, toti animati de dorinta de a afla cat mai multe aspecte din viata unui mamifer  in jurul caruia s-au tesut suficiente mituri.

Activitatile s-au desfasurat atat in Pojorata, cat si in situl Natura 2OOO Rarau - Giumalau, la Centrul de cercetare si monitorizare a chiropterelor infiintat de fundatie.

Cele 7 zile de lucru au reusit, credem noi, organizatorii, sa lamureasca importanta rolului liliacului in mentinerea echilibrului ecosistemelor si sa creeze perceptia corecta asupra sa, cu atat mai mult cu cat omul este singurul dusman natural al liliacului.

Pentru a-si atinge obiectivele, atelierul a fost conceput ca un set de activitati teoretice si practice, desfasurate cu preponderenta in natura, ceea ce a fost foarte apreciat de participanti.

Din temele abordate, spicuim: "Liliecii – perceptie in diferite culturi", "Un animal mic cu un apetit urias","Hibernarea- un mod economicos de viata", "Sistem de ecolocatie High Tech", "Liliecii- acrobati aerieni foarte sociabili","Liliecii- co-locatari unici in felul lor", "Ce ar fi lumea fara lilieci". Iar ca activitati practice: explorarea unei pesteri, cu indispensabilele exercitii de catarare la copac anterioare,  detectarea a diferite specii de lilieci care traiesc in Rarau cu ajutorul detectoarelor, determinare specii prin metode morfometrice, construirea de casute de lemn pentru lilieci.

O valorizare a cunostintelor dobandite pe parcursul atelierului dar si a abilitatilor personale a fost prilejuita de evenimentul "Noaptea europeana a liliecilor" organizat de intreaga echipa pentru turistii din Rarau. Evenimentul finalizat cu succes a fost o dovada pentru grupul tinta ca fiecare are capacitatea de a implementa propriul plan de actiune  pentru conservarea liliecilor.

In concluzie, a fost o tema care i-a incitat pe toti cei prezenti mentinandu-i "in priza" in fiecare moment al atelierului. Acest lucru ne indreptateste sa ne gandim sa reluam subiectul si in viitor, cu atat mai mult cu cat numarul celor care si-au dorit sa participe a avut 3 cifre. 

llp