top

Proiecte biodiversitate

Strategia de protectie a liliecilor cuprinde urmatoarele doua capitole:

1. Recomandari pentru planul de management pentru protectia liliecilor:

- Identificarea potentialelor adaposturi in aria de interes. Aceasta se va face in anotimpul cald in special in:

    o scorburi si sub coaja unor copaci uscati;
    o poduri;
    o pesteri;
    o mine;
    o stancarii fisurate.

- Identificarea coloniilor cu detectorul, seara, in perioada calda, in zonele enumerate mai sus si identificate ziua. În perioada de hibernare se vor vizita zonele subterane pentru verificarea coloniilor prezente, a populatiilor si a speciilor existente la hibernare (aceasta se va face numai adaposturile sigure sau la care s-au determinat pericolele posibile, in cadrul vizitelor din perioada calda).

- Montarea de porti de restrictionare a accesului uman in golurile subterane in care avem colonii de lilieci (de observat aceste colonii in mai multe ierni, deoarece exista posibilitatea ca acestea sa isi schimbe adapostul chiar in timpul iernii). Portile se vor construi dupa indicatiile din literatura de specialitate. Nu se vor face inchideri de tip „blindaj".

- Activitati de identificare a speciilor si de monitorizare a lor in timp.

- Activitati de informare si de educatie, in special la copii de clasa VI-a si VII-a, atunci cand efectul este maxim (eficienta actiunilor este maxima).

- In caz de necesitate, pentru sprijin, se poate cere sprijinul Institutului de Speologie „Emil Racovita" din Cluj si Bucuresti, dar si organizatiilor de profil din tara, ale caror adrese de contact sunt mentionate la sfarsitul cartilor editate Fundatia de Speologie „Club Speo Bucovina".

      Propunerile de mai sus se vor introduce in planul de management pentru perioade de timp, conform cu specificul fiecarui parc, in functie si de stadiul de cunoastere a realitatilor din teren (cercetari proprii, dar si date din bibliografie).

2. Educatia, in special a copiilor, prin care sa li se explice adevarul despre lilieci

Pagina proiect