top

Proiecte biodiversitate

Cateva rapoarte, insotite de unele imagini de la manifestari din toamna acestui an:

    De la Asociatia Kogayon (imagini)

         "Evenimentul s-a adresat elevilor de la scoala din Costesti dar si localnicilor de aici si a avut loc la Scoala din Costesti. S-au realizat prezentari ale speciilor de lilieci din Parcul National Buila-Vanturarita dar si a altor specii de lilieci si importanta protejarii acestora.
          Sambata seara la ora 18.30 am demarat evenimentul. Au fost peste 30 de copii care s-au aratat foarte interesati de eveniment. Au mai participat si alti localnici atrasi de posterele pe care le-am lipit prin sat.
          Timp de o ora intreaga i-am lasat sa deseneze cu creta lilieci pe asfalt. Am inteles ca acesti copii vor sti sa spuna parintilor ca liliecii sunt importanti pentru om, si trebuie protejati.
          A urmat o prezentare in aer liber, in fata scolii, unde au venit foarte multi parinti. Toti au fost foarte atenti, si au pus cu totii diferite intrebari legate de viata liliecilor.
          Fiecare aparitie a unei poze cu liliac era insotita de un "oau". La sfarsit aproape ca ar fi vrut sa nu mai plecam, asteptau sa mai prezentam ceva.
          Noi consideram ca a fost o reusita si asteptam sa organizam si editia de anul viitor"

    Corina Tudorache

    De la Parcul National Defileul Jiului (imagini)

         Copiii de la 7 clase din 3 scoli, in urma unor prezentari cu diapozitive despre lilieci au confectionat lilieci, la lucrul manual din diferite plante (frunze, tulpini). Astfel ei au reusit sa-i cunoasca prin modelarea corpului. Au inteles ca liliecii au un corp mic si pufos cu aripi foarte fragete. Deci sunt foarte firavi !
         De asemenea, copiii au construit casute si le-am amplasat in parcul orasului. Expozitia de fotografii organizata la Casa Culturii a strans foarte multi interesati de lumea liliecilor.
         Am primit foarte multe intrebari, de genul
                 „acolo locuiesc, in scorburile copacilor, ar trebui sa avem mai multa grija cu padurea …,
                  sunt chiar atat de mici, atunci nu sunt chiar asa de periculosi?
                  Si noi avem 10 lilieci in pod, inseamna ca suntem norocosi deoarece consuma insecte !…"

Cateva concluzii;

- copii au fost fascinati de tot ce li s-a prezentat, foarte deschisi spre comunicare, participativi, s-a propus ca fiecare clasa, care a construit casute sa aiba  casuta ei cu lilieci si sa urmareasca cati lilieci vor locui acolo;
- pentru orasul nostru, expozitia „Casa Liliecilor" a fost unica, a reprezentat un interes deosebit si, credem noi, ca a deslusit multe enigme legate de viata lor.

    Felicia Dobre

    Intalnire cu liliecii!!! (imagini)

             Data 3 octombrie, a fost o zi deosebit de speciala pentru elevii scolii „Dr. Aurel Vlad" din Orastie. In aceasta frumoasa zi de miercuri s-a inaugurat deschiderea noului an pentru activitatile Clubului Scolar „ECODACII" la care participa  elevii din clasele V-VIII ai acestei scoli. Cu aceasta ocazie Administratia Parcului Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina a organizat pentru elevi o intalnire cu liliecii.
         Elevii, prezenti in numar mare la aceastã activitate, au putut viziona o prezentare în Power Point referitor la comportamentul liliecilor, dar si la existenta diferitelor specii atât la noi in tara cat si in alte colturi ale lumii.
         De asemenea, la sfarsitul prezentarii, elevii au participat foarte entuziasti la diverse jocuri, folosindu-si cunostintele, dar dobândind si altele noi.
         La sfirsitul activitatii toti participantii au fost rasplatiti cu insigne, iar cei mai buni dintre ei cu diplome si carti. Entuziasmul tuturor s-a concretizat printr-o propunere: o excursie a membrilor clubului impreuna cu profesorii acestora si biologul parcului intr-una din pesterile aflate in perimetrul Parcului Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina.

    Andreea Farcas

    De la Fundatia de Speologie "Club Speo Bucovina" Suceava

    In acest an organizatia noastra a actionat pe doua planuri:
    - a prezentat modul de organizare a acestor manifestari in fata reprezentantilor parcurilor si a ONG-urilor, in cadrul cursurilor de la Closani, pentru a atrage si alte organizatii care sa faca ceva in cadrul manifestarilor "Noaptea Europeana a Liliecilor";
    - a organizat propria sa manifestare, sub forma unui schimb de tineret cu doua organizatii din Ucraina, axat pe tema protectiei liliecilor.

    Adrian Done

Pagina proiect

UE

Proiect finanþat de.
UNIUNEA EUROPEANA prin Phare, Programul 2004 Societatea Civila

Uniunea Europeanã reprezintã o entitate politicã, socialã si economicã compusã din 27 þãri. Statele Membre au decis împreunã, pe parcursul unui proces de extindere ce a durat 50 de ani, sã construiascã o zonã de stabilitate, democratie si dezvoltare durabilã, mentinând diversitatea culturalã, toleranta si libertãtile individuale. Uniunea Europeanã îsi propune sã împãrtãseascã realizãrile si valorile sale cu þãrile si popoarele de dincolo de granitele ei.

" Pentru informatii si eventuale reclamatii referitoare la proiectul PHARE: sesizari.phare.proiecte@cfcu.ro "

IMPREUNA