TOP3
Csb

Pagina Proiecte biodiversitate

Prima pagina

ACTIVITATEA 6

Dezvoltarea unui Punct de informare Natura2000 în cadrul primãriilor din cele 19 comunitãti din judetul Suceava

I. Pregãtirea activitãtii:

(a) pentru a observa care sunt informatiile necesare in rândul populatiei, din domeniul Natura2000, s-a pregãtit un chestionar de evaluare. Întocmirea chestionarul cât si interpretarea lui, a fost fãcutã de cãtre un sociolog (cf. Contract de Prestãri Servicii  nr.44/16.03.2009 - Dana Rusu, Expert realizare chestionare si interpretare). De asemenea tot el a stabilit strategia/regulile de aplicarea a chestionarului. Voluntarii au fost instruiti de cãtre sociolog pentru aplicarea chestionarului.
(b) au fost încheiate 8 contracte de voluntariat .
(c) s-au încheiat Acorduri de Colaborare cu primãriile prin care sunt de acord sã se deschidã un Punct de Informare Natura2000 pentru cetãteni.
(d) s-au pregãtit materialele informative pentru cetãteni conform activitãtii 4.
     - Afisul de informare pentru cetãteni Natura2000;
     - Pliantul tip ziar Natura2000 pentru comunitate
     - Brosura Natura 2000

II. Derularea activitãtii

(a)  In perioada aprilie – mai, a avut loc intervievarea populatiei de cãtre 8 voluntari in cele 19 localitãti conform contractului de Voluntariat.
    
Cercetarea a fost aplicatã unui numãr reprezentativ din populatia comunitãtii determinatã probabilistic si statistic (între 150 de persoane si 250 de persoane pe localitate). Aplicarea chestionarelor s-a fãcut din „usã-usã".
     In urma analizei chestionarelor a reiesit necesitatea informãrii populatiei, în mod special a cetãtenilor care au terenuri într-o arie protejatã.
    
Astfel au fost distribuite în comunitate, în mod special la persoanele care au fost intervievate primele materiale informative – pliantul tip ziar „InfoNatura2000". De asemenea, au fost distribuite la Punctele de informare pentru cetãteni Natura2000 din cadrul primãriilor prin responsabilul cu protectia mediului din primãrie.
    
Pentru a se observa gradul de întelegere a informatiilor primite s-a fãcut o ultimã evaluare a comunitãtii pe baza unui chestionar. Evaluarea chestionarului a scos în evidentã o întelegere mai clarã privind conceptul „Natura 2000".  Chiar dacã populatia ruralã nu este pe deplin familiarizatã cu notiunile de bazã referitoare la conceptul Natura 2000, prezentarea beneficiilor si a atributiilor impuse de implementarea retelei Natura 2000, în materialele informative au fost binevenite. Acestea au adus un plus de informatii în rândul cetãtenilor din mediul rural.

Rezultat

Conform Cadrului Logic s-a realizat urmãtorul rezultat:

 P19 Puncte de informare Natura2000 in care s-au distribuit materiale informative

Prima pagina