TOP3
Csb

Pagina Proiecte biodiversitate

Prima pagina

ACTIVITATEA 2:

Seminar Natura2000 în Sala de Conferinte a Directiei Silvice Suceava cu participarea responsabililor de protectia mediului din cele 19 primãrii în perioada 13 – 14 martie

     Scopul activitãtii a fost informarea grupului tintã despre obiectivele si activitãtile proiectului, implicarea lor in cadrul proiectului si despre Natura2000.

I. Pregãtirea activitãtii:

     In urma discutiilor avute cu Directia Silvicã s-a propus ca la acest seminar sã participe alãturi de reprezentantii primãriilor si reprezentanti ocoalelor silvice. Astfel, în urma informatiilor primite de la acest seminar cele douã institutii vor putea sã colaboreze mai bine, vor putea oferii consultantã/informatii mai bunã cetãtenilor din comunitãtile care au pe teritoriul lor arii protejate.
     De asemenea s-a propus, la rugãmintea primãriilor, ca acest seminar sã se desfãsoare in prima jumãtate a lunii martie, deoarece pana la sfãrsitul lunii aprilie, primãriile sunt implicate in diferite actiuni ale consiliului local.
     Pentru o mai bunã desfãsurare a activitãtii s-a încheiat un Contract de Prestãri servicii, care în urma ofertelor primite a câstigat SC „Total Shagal" SRL, asigurând masa pentru acest seminar din data de 13 februarie 2009 la 43 de persoane .
     Pentru sustinerea temelor la seminar au fost încheiate 2 Contracte de Cesiune a drepturilor de Autor pentru 2 consultanti, biologi de la Administratia Parcului Cãlimani
     Pentru a se observa dacã informatiile primite la acest seminar au rãspuns asteptãrilor celor invitati s-a întocmit un chestionar de evaluare pentru cei prezenti iar interpretarea lui a fost fãcutã de cãtre un specialist cu care s-a încheiat un contract de prestãri servicii .
     A fost pregãtitã Agenda de lucru împreunã cu consultantii si colaboratorii proiectului.

II. Desfãsurarea activitãtii

- Locatia: Sala de Conferinte a Directiei Silvice Suceava
- Perioada : 13 – 14 februarie 2009
- Au participat :

     - 31 de cursanti (19 reprezentanti de la 19 primãrii, 10 reprezentanti de la ocoalele silvice, 2 reprezentanti de la 2 ONG-uri care au activitãti în domeniul protectiei mediului);
     - 2 consultanti-lectori de la Administratia Parcului National Cãlimani în calitate de lectori;
     - 1 reprezentat de la APIA în calitate de lectori si consultant
     - 3 reprezentanti de la APM Suceava în calitate de lectori si consultanti
     - 1 reprezentat de la Institutia Prefectului Suceava
     - 3 reprezentanti de la Directia Silvicã Suceava
     - 3 reprezentanti de la Fundatia Speologicã Bucovina în calitate de consultant

     Prima zi a cursului a cuprins o parte teoreticã, unde au fost prezentate ariile protejate Natura2000 din judetul Suceava (cele 12 arii protejate), importanta ariilor protejate, avantajele care pot genera dintr-o arieNatura2000, legislatie conform Agendei de Lucru.
    
La finalul primei pãrti a cursului a avut loc o dezbatere unde participantii au pus întrebãri lectorilor si reprezentantilor institutiilor de la Directia Silvicã, APIA si AMP, întrebãri care au lãmurit unele aspecte legate de „obtinerea plãtilor compenstori", „care sunt pasii pentru obtinerea plãtii compensatorii", „care sunt plãtile", etc. Toate întrebãrile si rãspunsurile au fost înregistrate si vor fi publicate în „Ziarul Natura2000"
     A doua zi : Atelier pe grupe de arii protejate Natura2000
     În urma informatiilor primite în prima parte a cursului, cursantii sau grupat pe specificul arii: avifaunã, habitat si turbãrie si împreunã cu reprezentantii Directiei Silvice (care este custode majoritar), APM Suceava au propus unele mãsuri generale de management pentru realizarea protectiei si conservarea habitatelor de interes comunitar (pentru mentinerea habitatelor la nivel optim) si pentru specii (mamifere, amfibieni si reptile, plante). De asemenea pentru a promova aria protejatã atât în comunitate cat si in afara comunitati dar si promovarea produselor naturale care se produc in aceste zone s-a propus ca împreuna cu scoala sã se propunã Ziua Ariei Protejate, unde întreaga comunitate sa participe prin: târguri cu produse locale, expozitii, etc.
     La finele activitãtii s-a fãcut o evaluare a participantilor pe baza unui chestionar si interpretat de evaluator. Chestionarul aplicat reprezentantilor primãriilor si ai ocoalelor silvice implicate în proiect pune în evidentã faptul cã Seminarul a adus informatii concrete, utile comunitãtilor, iar discutiile au favorizat schimbul de idei si de "bune practici". Marea majoritate a participantilor au consemnat faptul cã, în mãsura posibilitãtilor, primãriile si ocoalele silvice desfãsoarã activitãti la nivel local care au drept scop informarea colectivitãtilor si sprijinirea cetãtenilor pentru valorificarea avantajelor oferite de vecinãtatea cu ariile protejate.

Rezultat

Conform Cadrului Logic, în urma acestui seminar s-a obtinut:
     - 19 responsabilii de protectia mediului din cadrul primãriilor sunt informati si constientizeazã despre importanta siturilor Natura2000
     - 19 propuneri de regulamente privind ariile protejate Natura2000.

Prima pagina