TOP3
Csb

Pagina Proiecte biodiversitate

Prima pagina

ACTIVITATEA 3

Seminar Natura2000 în Sala de Conferinte a Directiei Silvice Suceava cu participarea profesorilor de la 19 scoli în perioada 10 – 11 aprilie

Scopul întâlnirii a fost crearea unui program coerent de implicare a scolii pentru protectia sitului Natura2000.

I. Pregãtirea activitãtii:

    
Au fost pregãtite materialele de informare pentru profesori, pe suport electronic,
în format ppt de cãtre cei doi lectori. Materialele contin informatii generale despre Natura2000, exemple de bune practici – rolul si implicarea scolii în protectia ariilor protejateNatura2000, Clasificarea ariilor protejate.
     Au fost trimise invitatii la cele 19 scoli care sunt înscrise in proiect, partenerului si colaboratorilor.
     Pentru o mai bunã desfãsurare a activitãtii s-a încheiat un Contract de Prestãri servicii, care în urma ofertelor primite a câstigat SC „Total Shagal" SRL, asigurând masa pentru acest seminar din data de 10-11 aprilie 2009 la 43 de persoane 
     Pentru sustinerea temelor la seminar au fost invitati lectorii-biologi de la Administratia Parcului Cãlimani, cu care s-au încheiat Contractele de Cesiune a drepturilor de Autor
     Pentru a se observa dacã informatiile primite la acest seminar au rãspuns asteptãrilor celor invitati s-a întocmit un chestionar de evaluare pentru cei prezenti iar interpretarea lui a fost fãcutã de cãtre specialist.
     A fost pregãtitã Agenda de lucru împreunã cu consultantii si colaboratorii proiectului.

II. Derularea activitãtii:

    
- Locatia: Sala de Conferinte a Directiei Silvice Suceava
     - Perioada : 10 – 10 aprilie 2009
     - Au participat :

        - 31 de cursanti (19 reprezentanti de la 19 primãrii, 10 reprezentanti de la ocoalele silvice, 2 reprezentanti de la 2 ONG-uri care au activitãti în domeniul protectiei mediului);
        - 2 consultanti-lectori de la Administratia Parcului National Cãlimani în calitate de lectori;
        - 1 reprezentat de la APIA în calitate de lectori si consultant
        - 3 reprezentanti de la APM Suceava în calitate de lectori si consultanti
        - 1 reprezentat de la Institutia Prefectului Suceava
        - 3 reprezentanti de la Directia Silvicã Suceava
        - 3 reprezentanti de la Fundatia Speologicã Bucovina în calitate de consultant

  • Prima zi a programului

(a) – lectorii, prin prezentãrilor au adus informatii esentiale, într-o formã accesibilã, atât referitoare la cunoasterea amãnuntitã a tuturor aspectelor legate de reteaua Natura2000 cât si modalitãtile cele mai propice de a transmite aceste cunostinte elevilor si de a atrage comunitãtile în actiunile ce urmeazã a fi desfãsurate.
(b) – pentru a promova aria protejatã atât în comunitate cat si in afara comunitãtii dar si promovarea produselor naturale, au fost discutate propuneri venite din partea scolilor, pentru o zi din an în care sã se sãrbãtoreascã Ziua Ariei Protejate. ªcoala prin diferite activitãti va mobiliza  comunitatea în aceastã sãrbãtoare, unde întreaga comunitate sa participe prin: târguri cu produse locale, expozitii, etc. promovând astfel, valorile naturale din zonã. Lista propunerilor Ziua Ariei Protejate, a fost luatã la cunostintã prin semnaãtura reprezentantilor de la : Inspectoratul ªcolar Judetean Suceava, APM Suceava, Directia Silvicã Suceava.
(c) Pentru crearea unui Program de activitãti la nivel de scoalã, în cadrul acestei activitãti s-au fãcut exercitii tematice, unde s-au creat grupuri de lucru (grup de lucru pentru pãsãri, pentru florã, etc). Grupurile de lucru au primit consultantã din partea lectorilor.

  • A doua zi a programului

(a) în cadrul acestei întâlniri, li s-au explicat profesorilor importanta formãrii unui grup de elevi (denumiti Rangerii Juniori Natura2000) care vor monitoriza rezervatia prin diferite activitãti propuse de profesorii participanti la seminar. Acest grup va fi selectat în urma unui concurs la nivel de scoalã, în functie de cunostintele pe care le au în domeniul stiintelor naturii, dar si în functie de interesul si entuziasmul manifestat fatã de protectia mediului. Participantii la seminar vor deveni astfel, profesori conducãtori al Rangerilor Juniori si vor colabora cu administratorii.
(b) S-au discutat propuneri pentru un Program de activitãti la nivel de scoalã pentru fiecare scoalã. Astfel fiecare scoalã a propus câte un set de activitãti care a fost aprobat de cãtre ISJ, Directia Silvicã si APM.

III. Concluzii

     Toate cadrele didactice care au participat la întâlnire, au afirmat cã datele aflate pe parcursul seminarului au venit în întâmpinarea asteptãrilor lor. Din rãspunsurile oferite chestionarului, s-a constatat cã pentru cei mai multi prezentãrile specialistilor au adus „un volum mare de informatii utile si noi", „interesante" despre zona protejatã din imediata lor apropiere, despre reteaua Natura2000, „motivatii legate de protejarea mediului, de legãturile societãtii umane cu natura".
     Cadrele didactice au apreciat faptul cã prin acest demers au luat la cunostintã „noi posibilitãti de antrenare a comunitãtilor locale la rezolvarea marii probleme ce preocupã omenirea, protectia mediului". Diversitatea rãspunsurilor primate chiar de la prima întrebare a chestionarului aratã cã institutiile de învãtãmânt din zonele de interes s-au implicat deja în activitãti cu caracter ecologic.
     Pe parcursul prezentãrilor teoretice, dar si al discutiilor dintre participanti s-a apreciat faptul cã toate cadrele didactice au înteles cã scoala joacã un rol complex în comunitate, inclusiv fatã de protejarea si valorificarea ariilor Natura2000.
     Profesorii au constientizat cã demersurile lor educationale depãsesc granitele institutiei pe care o reprezintã, iar rezultatele se regãsesc si se multiplicã în rândul întregii colectivitãti.
     Pentru „…educarea elevilor în spiritul conservãrii si protectiei naturii, reamenajarea ariilor naturale care au fost distruse", majoritatea participantilor au propus Programul de activitãti la nivel de scoalã în care s-ar putea implica scoala cu profesorii si elevii. (prof de la scoala din Cârlibaba) „…implicarea activã sub aspect educational si activitãti practice cu scopul sensibilizãrii populatiei adulte, unde elevul devine vector educational". (prof de la scoala din Dorna Candrenilor).
      „Ne alãturãm propunerii pentru pregãtirea unui grup de elevi ce vor deveni Rangeri juniori si implicit educarea populatiei din zonã pentru a respecta hotãrârile si/sau unele directive generale, locale care impun." (prof de la scoala din Pojorâta)
     Incurajator este si faptul cã o serie de scoli si-au arãtat disponibilitatea de a trece dincolo de rolul sau educativ fatã de elevi prin atragerea si implicarea adultilor (întregii comunitãti); mai mult decât atât, se pare cã în unele comunitãti tocmai scoala si-ar dori sã fie liantul necesar pentru „o mai bunã conlucrare între comunitatea localã, primãrie si elevi".
     Asa cum au consemnat si cadrele didactice, colaborarea între institutiile locale si implicarea colectivitãtilor asigurã succesul activitãtilor de protejare si conservare a ariilor Natura2000.

IV. Rezultat

     Conform Cadrului Logic, în urma acestui seminar s-a obtinut:

     - cel putin 30 de profesori prezenti la seminar de la 19 scoli, au primit informatii concrete despre aria protejatã Natura2000 aflatã în zona lor;
     - 19 planuri de activitãti de la cele 19 scoli reprezentând propunerile de activitãti ce se vor derula în scolile respective.

Prima pagina