Fundatia Speologica "Club Speo Bucovina"
Fundatia Speologica "Club Speo Bucovina"

 

„Comori de suflet românesc”

Frumusețea portului popular a strălucit, duminică 21 august 2005, și pe scena Căminului Cultural din Marginea. Cea de-a patra manifestare a proiectului „MĂRTURII” - proiect derulat de Fundația de Speologie Bucovina și finanțat în cadrul programului "Moștenire Vie", de către Fondul de Dezvoltare a Euroregiunii Carpatice Romania, în parteneriat cu Fundația pentru Parteneriat - Miercurea Ciuc și Fundația King Baudouin - Belgia" a însemnat întâlnirea de suflet a celor care iubesc tradiția și care trudesc pentru păstrarea identității comunităților. Festivalul folcloric „Comori de suflet românesc” desfășurat pe 21 august 2005 la Marginea a adus în fața publicului mărginean formații artistice din Cajvana, Pîrteștii de Sus și Marginea. Este lăudabil modul în care invitații s-au organizat în plină vacanță și ne-au adus bucurie în suflet.

Programul formației artistice a Grupului Școlar Cajvana a cuprins dans de fete, dans de băieți, dansuri mixte și soliști vocali. Felicitările se cuvin atât instructorului dar și directorului prof. Gheorghe Pâțu care a organizat și însoțit grupul la Marginea – grup format din 30 de persoane.

Ansambului folcloric „Pădurețul” din Pîrteștii de Sus cuprinde formațiile artistice și interpreții de muzică populară ale Căminului Cultural și Școlii cu Clasele I-VIII Pîrteștii de Sus. La Marginea, ei au prezentat întreg repertoriul ansamblului: grup vocal, soliști de muzică populară, dans de fete (Cernita), dansuri băieți (Trilișești, Arcanul), dansuri mixte specifice Bucovinei (Hora, Sârba, Ciobănașul, Polobocul, Trandafirul, Țărăneasca). Mulțumirile și felicitările le adresăm atât artiștilor cât și inimoșilor îndrumători. Domnul director, prof. Marcel Cojocar-Sahlean alături de învățătoarea Maria Zacșievschi din partea școlii și Gherman Luță, Luminița Harapu din partea Căminului Cultural au creat prin cei 50 de artiști o oră de spectacol de înaltă ținută.

Înființat în toamna anului trecut, grupul folcloric „Mărturii” al Școlii cu Clasele I-VIII Nr.1 Marginea, numărănd 30 de copii, având ca îndrumători pe învățătorii Lăcrămioara Halip și Ilie Hrișcă, s-a prezentat în festival cu soliști vocali, grup vocal, dansuri mixte (Hora, Trandafirul, Ilenuța, Coasa, Țărăneasca) demonstrând că încă se nasc iubitori ai tradițiilor românești. În decembrie 2004 a luat ființă și grupul coral „Mărturii” îndrumat de către tânărul Bogdan Hrișc㠖 student în anul III la Facultatea de Teologie Cluj-Napoca care cuprinde, în prezent, 22 de elevi de la cele trei școli din Marginea dar și foști elevi, în prezent elevi la licee și colegii din județ. Repertoriul lor este format din piese populare și religioase. Mulțumirea cea mare a inițiatorilor acestui proiect este ca formațiile create să aibă viață lungă și datinile strămoșești să fie cunoscute de către tânăra generație prin evenimente precum cele care s-au derulat prin proiectul de față: sesiuni de comunicări, șezători, festivaluri, concursuri etc.

 

 

 

coordonatorul de proiect - D-na Magdalena Cosovanu si vicepresedintele Fundatiei de Speologie D-na Tatiana Done pe scena Căminului Cultural din Marginea.
Magdalena Cosovanu si primarul comunei Marginea - Ion Lungu

 

Organizatorii acestei manifestări au fost cei doi parteneri în proiectul „Mărturii”: Fundația de Speologie „Club Speo Bucovina” reprezentată prin doamna vicepreședinte Tatiana Done și Școala cu clasele I-VIII Nr.1 Marginea prin profesor Magdalena Cosovanu – coordonatorul proiectului în colaborare cu Primăria Marginea prin domnul primar Dumitru Lungu. Prin grija domnului primar și dărnicia sponsorilor – cărora le mulțumim, artiștii au fost „ospătați”, în pas cu timpul, cu hamburgeri, apă și cola.

Prof. Magdalena Cosovanu – coordonator al proiectului „MĂRTURII”

 

 

Electronica pentru Speologie