Fundatia de Speologie "Club Speo Bucovina"
Fundatia de Speologie "Club Speo Bucovina"

 

O parere despre

,Hora Câmpeneasca”

zoom

 

În ziua de 21 mai 2005, o zi memoriala pentru multi locuitori ai comunei noastre, s-a desfasurat o actiune organizata de Fundatia de Speologie „Club Speo Bucovina”, Scoala cu clasele I-VIII, Nr.1 alaturi de Primaria Marginea, o ,,Hora Câmpenesca”, care a avut scopul de a reduce în atentia marginenilor acest obicei traditional, specific tarii noastre, traditie care ne face speciali, diferiti de alte popoare.

Evenimentul s-a desfasurat în fata Caminului Cultural Marginea, pentru ca, din caza vremii nefavorabile care a fost prezenta pâna atunci, nu s-a putut desfasura în locul numit ,,Cornul Linii”.

Spectacolul a început cu premierea tinerelor talente ale comunei (elevi care au participat la diverse concursuri, la care au obtinut rezultate exceptionale), lucru care mie mi s-a parut foarte bine gândit, deoarece locuitorii comunei noastre trebuie sa afle si de performantele cetatenilor lor.

Au urmat apoi o serie de dansuri, prezentate de elevi claselor I-IV, precum si ,,Sezatoarea”, la care au participat elevi claselor I-VIII. Aceste obiceiuri specifice zonei noastre au fost foarte bine primite de public, atingându-si scopul: acela de a aminti celor mai în vârsta si de a le arata celor tineri modul în care se distrau bunicii si strabunicii nostri pâna nu cu mult timp în urma.

Instrumentistii prezenti au început apoi sa cânte o serie de cântece vechi, dar, spre uimirea mea si a organizatorilor, au dansat doar copiii si nu persoanele aflate la a doua tinerete, care au mai prins acele vremuri în care ,,Hora Câmpeneasca” se desfasura în fiecare duminica, si nici tineri înafara de vreo 5-6, care, desi erau priviti de ceilalti oarecum cu uimire, stiu sa danseze, fie de ,,rusine”, nu s-au apropiat de ,,ringul de dans”, acesta fiind ocupat aproape în totalitate de copiii care au aratat ca, desi sunt mici, duc cu mândrie traditiile noastre mai departe.

Dupa parerea mea, aceste activitati ar trebui sa se desfasoare mai des, pentru ca locuitorii acestei comune sa constietizeze importanta traditiilor în cultura poporului nostru.

Oare s-a uitat cât de frumos era odata, când toti marginenii se întâlneau la horele duminicale? Oare poporul român nu mai stie ce înseamna adevarata valoare? Nu cred. În sufletul lor toti pastreaza acel sentiment al apartenentei la o natiune, al originii poporului nostru si a mostenirii pe care stramosii nostri ne-au lasat-o. Ei trebuie doar sa o arate, fara sa fie rusinati, de acest lucru, sa fie mândri ca sunt români.

 

Lazar Rodica-Mihaela, Clasa a X-a

Colegiul National,,Eudoxiu Hurmuzachi” Radauti

 

Gânduri despre ... ,,Hora câmpeneasca”

D-na Marioara Rotari felicita organizatorii acestui eveniment deoarece toata lumea care a trecut prin centru a oprit si s-a uitat. „Fanfara a adus în actualitate farmecul horelor de altadata. Faptul ca locul desfasurarii a fost pe esplanada Caminului Cultural a atras mai multi privitori. Sub padure era mai departe si ar fi mers mai putina lume. Cumnatul meu a stat doua ore lânga masina sa asculte fanfara. Acest eveniment i-a produs sentimente foarte placute. Turistii straini s-au oprit si au urmarit spectacolul copiilor. A fost ceva nemaipomenit. Era plin! Fiecare care a trecut a stat pe loc si a admirat dansurile populare, costumele. Fanfara ne-a adus aminte de nuntile care se organizau în trecut. Am fost emotionata. Pot sa spun ca evenimentul a influentat si vânzarile (dulciuri,sucuri).” (text consemnat la câteva zile dupa eveniment)



Electronica pentru Speologie