top3
csb

Povestile Tinovului Romanesti

Perioada de desfasurare a proiectului: mai 2021 - octombrie 2021

Scop: Cresterea nivelului de constientizare si a gradului de acceptare privind importanta protejarii si conservarii rezervatiei "Tinovul Românesti" de cãtre comunitãtile din Cosna.

     «Povestile spuse» de una dintre cele mai interesante arii protejate din Tara Dornelor dar si din România – „Tinovul de la Românesti", a fost provocarea celor 81 de elevi de la Scoala Gimnazialã Cosna, pentru descoperirea valorilor naturale din comunitate. Acestia au fost organizati în douã echipe: echipa Curiosii care a cuprins elevii din ciclul primar si echipa Micii cercetãtorii care a inclus elevii de gimnaziu.
     „In primul rând trebuie sã cunosti ca sã poti proteja" a fost motto-ul proiectului dar si al elevilor  participanti.
Echipa Curiosilor, implicati în douã activitãti de tip joc au înteles ce este un habitat unde fiecare specie îsi are locul lui în naturã si cât de importantã este
„casa" pentru fiecare animal. De asemenea au reusit sã înteleagã relatia dintre hranã si consumator sau prãdãtor, pentru ca apoi sã experimenteze, cu mare durere, ce se poate întâmpla dacã se rupe o verigã din acest lant trofic.
     Elevii din echipa Micii cercetãtori s-au implicat în 5 ateliere unde au descoperit o parte din „povestile" tinovului participând  la diferite ateliere de stiintã, astfel:
     „Cum se dezvoltã un ecosistem de turbã?" o întrebare la care câtiva elevi au aflat rãspunsul, experimentând. Au folosit
un borcan în care au pus o bucãticã de turbã si au ales mai multe conditii de viatã: un borcan pus la luminã sau la întuneric, cu capac sau fãrã capac, udat cu apã din tinov sau apã de fântânã. O altã poveste a tinovului a fost dezvãluitã prin determinarea proprietãtilor fizice si chimice: „apa din tinov nu este acidã" sau „turba nu absoarbe uleiul ci doar apa". În micile lor cercetãri au mai aflat de ce plantei carnivore Roua cerului îi plac insectele si nu bucãtica de hârtie, sau cât de important este muschiul pentru viata tinovului.
     La finalul proiectului, rezultatele si observatiile obtinute au fost dezvãluite colegilor în cadrul unei
mini-conferintei on-line.
     Efortul elevilor dar si a profesorilor a fost apreciat cu
diplome si premii iar sapca cu sigla tinovului, oferitã elevilor, îi vor face mândri cã au pe raza lor o arie protejatã recunoscutã la nivel european – Situl Natura 2000 Tinovul de la Românesti.
    
Cele douã corpuri al Sitului Natura 2000, ce cuprinde aria protejatã Tinovul de la Românesti, sunt puse în valoare de
douã panouri format A0. Textul panourilor exemplificã atât un sumar al formãrii tinovului cât si o parte din flora cea mai importantã ce poate fi întâlnitã aici. Imaginile surprinse din tinov cu muschii de turbã, Roua cerului, Bumbãcãriþa, coloreazã întreaga poveste a tabloului, a adaptãrii plantelor într-un mediu care pare ostil vietii dar care fac parte dintr-un ecosistem perfect.
    
Proiectul «Povestile Tinovului de la Românesti» s-a desfãsurat în perioada mai – octombrie 2021 în parteneriat cu Fundatia Speologicã «Club Speo Bucovina» si Scoala Gimnazialã Cosna.

     Proiectul a fost finantat de Fundatia pentru Parteneriat si Mol România. A fost implementat de Fundatia Speologicã „Club Speo Bucovina" si a avut ca parteneri Scolile Gimnaziale Saru Dornei si Neagra Sarului.

     Proiect finantat de Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania.
Informatiile acestui material apartin în exclusivitate Fundatiei Speologice „Club Speo Bucovina". Fundatia pentru Parateneriat si Mol Romania nu sunt rãspunzãtoare pentru informatiile de pe site.

logo FP ro
logo MOL

Inapoi la proiecte de educatie ecologica