top3
csb

Modernizarea amenajarii turistice la pestera Dambovicioara

     In anul 2004, am fost contactati pentru a da o mana de ajutor la reamenajarea pesterii Dambovicioara. Am fost implicati ca parteneri: Institutul de speologie "Emil Racovita", administratia pesterii Dambovicioara, Administratia Parcului si noi, Fundatia Speologica, fiecare cu contributia sa.

Obiective specifice
- informarea turistilor prin crearea unui cadru particular în pesterã;

In momentul in care am incercat sa gasim o categorie pentru acest proiect, am constat ca acesta acopera patru din cele 5 categorii. Astfel:
     - biodiversitate: reduce influenta fluxului turistic asupra mediului subteran atat prin modul de functionare al instalatiei cat si prin limitarea suprafetei prin care se pot deplasa turistii prin galerii;
     - educatie ecologica si cultura: prin exponatele prezentate (mulaje din gips si insectar educativ) cat si prin informatiile transmise prin panouri si sonor;
     - schimbari climatice: instalatia clasica de iluminat comsuma peste 2000 W, care se transforma in mare parte in caldura, care influienteaza clima interiorului pesterii; instalatia propusa consuma poar la avarie 200 W, in restul timpului, doar cateva sute de wati.
     Am ales sa consideram acest proiect in categoria "Schimbari climatice"!

- informatiile se se pot da grupurilor de turisti sunt preînregistrate în limbi strãine, conform cu cerintele grupului;
- grupurilor li se dau explicatii atât la formatiunile din pesterã (stalactite, etc.) cât si la punctele muzeistice amenajate în interior
- sistemul trebuie sã aibã un impact minim asupra pesterii.
- turistii nu stationeazã în pesterã decât strict timpul necesar, conducerea lor fiind asiguratã de cãtre "unda luminoasã";
- sistemul de iluminare nu functioneazã decât în zonele unde se aflã turisti

Indeplinirea obiectivelor
 
    Pentru acestea s-au impus o serie de conditii si restrictii.
     Prima conditie este ca turistii sa nu se mai deplaseze pe intreaga suprafata a galeriei ci numai pe anumite trasee, fara a ocoli zonele in care are intr-adevar ce vedea. Pentru aceasta a trebuit construita o pista cu balustrada. Proiectul initial prevedea folosirea inoxului si un jgheab pe sub podeaua pe care se deplaseaza turistii, prin care sa se asigure materialelor straine aduse de turisti pe incaltaminte, prin spalari zilnice/periodice. Din cauza pretului mare, s-a ales costructia unei pasarele din fier tratat contra degradarii.
     A doua conditie a fost ca iluminarea galeriei sa fie facuta numai in zonele in care sunt turisti si in care au ce vedea: panouri, formatiuni, exponate. Pentru ghidararea lor, in punctele importante, se afla instalatii de sonorizare ce explica, conduc, informeaza turistii.
     O alta conditie este ca instalatia de iluminare sa contina surse de lumina rece (LED-uri de putere), sa nu prezinte pericol pentru oameni si mediu (maxim 24 V) si sa permita evacuarea in caz de nevoie. In plus, instalatia are si sursa de alimentare de rezerva, astfel ca vizita sa se termine in siguranta si in situatia intreruperii accidentale a retelei de alimentare. Datorita consumuli mic, sistemul se poate monta si la pesteri la care nu avem reteaua nationala de energie la intrare.

Efecte multiplicatoare
     Prin conceptia sa, sistemul poate fi implementat în orice pesterã care se doreste a fi inclusã în circuitul turistic, fãrã a fi legati de necesitatea conectãrii la reteaua de energie electricã; acest fapt se datoreazã consumului mic de energie care poate fi asigurat chiar din surse regenerabile de energie electricã.
     Programul de vizitare (informatiile tramise turistilor, aprinderea corpurilor de iluminat, la nivel de corp: cand, mod, etc.) se poate modifica usor pentru orice tip de pesterã.

Asigurarea continuitãtii proiectului
     Sistemul, odatã implementat, poate fi folosit de actualii administratori ai pesterii. Întretinerea sa poate fi asiguratã din fondurile obtinute din vânzarea biletelor de intrare în pesterã.

     I n final, prezentam cateva imagini sugestive din timpul lucrarilor:
     - Cateva imagini din iluminarea clasica;
     - masuratori initiale si lucrari montaj;
     - Aspect traseu pe partea reamenajata;
     - Expozitie:
          - insecte;
          - mulaje;
     - situatie finala.

Inapoi la pagina proiectelor Schimbari Climatice