TOP3
csb

     Introducere - o scurtã istorie a SOTA
     Programul de diplome Summit On The Air SOTA a fost ideea lui John Linford, G3WGV. Cu toate cã el a avut ideea cu multi ani în urmã, aceasta nu a fost pusã site-ul European Adventure Radio condus de Richard G3CWI; dar a pus ideea pe hârtie. El a trimis-o lui Richard, cu o singurã întrebare "ar trebui sã încercãm sã se întâmple acest lucru?". Ideea iniþialã a avut câteva paragrafe pe o singurã coalã A4 de hârtie, dar a utilizat apoi mai bine de 1000 de ore de lucru pentru a transforma aceastã idee într-un program de atribuire viabil. Multi oameni au ajutat de-a lungul drumului, inclusiv Matei M5EVT, Alan M1EYO si Roger MW0IDX. O mare parte din conditiile de atribuire au fost discutate si disecate pe internet, înainte de a lansa programul la data de 2 martie 2002, mai întâi în Anglia si Tara Galilor, la inceput, apoi în Scotia.
    
Desi nici John, nici Richard nu avut în vedere un numãr mare de oameni care sa participe, programul de atribuire a diplomelor a fost proiectat pentru a fi scalabil de la bun început. Un obiectiv cheie a fost ca atribuirea sa se bazeze pe Internet. Pentru aceasta a fost nevoie de o bazã de date on-line. Din fericire, Richard il stia pe Gary Bleads, G0HJQ care tocmai s-a întâmplat sã fie un designer de baze de date profesionale. John si Gary s-au întâlnit si, dupã multã muncã grea, SOTA a avut o bazã de date "cu rezistentã industrialã". Gary ne asigurã cã este dimensionata astfel încât ar putea face fata la toate contactele dintre radio amatori, realizate în întreaga lume, dacã este necesar!
     Avand pur si simplu o diploma ºi o infrastructurã de sprijin, nu se asigurã, cu toate acestea, succesul. Un efort urias a fost pus pentru a face publice conditiile de atribuire. Atât John cat si Richard au scris articole, aupurtat numeroase discutii la cluburi de radio, la mitinguri sii expozitii si au organizat standuri SOTA la diverse evenimente. Peste 1.000 de pliante au fost distribuite în primele 18 luni. Dar chiar si asta nu era de ajuns. Publicitatea internationalã a fost realizatã prin intermediul unor comunicate de presã constante la organizatii internationale si în cele din urmã, un grup de activatori au explicat programul SOTA tuturor celor pe care i-au contactat in frecventa.
     Astãzi, SOTA are sute de participanti în asociatii d
in întreaga lume, toate împart aceleasi conditii de atribuire si aceeasi infrastructura. Retineti cã SOTA NU este un program al unui club sau societati; ca atare, tu nu poti fi un "membru" al SOTA, dar poti fi cu sigurantã un participant!

     Structura de finantare & management
     Funtionarea SOTA se bazeazã pe bunãvointa si eforturile considerabile ale unei echipe mici de management, care functioneazã ca o cooperativã. Echipa de management oferã din timpul liber pentru a permite ca atribuirea diplomelor sã functioneze eficient, permitând sa participi si sã te bucuri de o gamã largã de facilitãti. Toate acestea au fost specificate cu atentie si sunt concepute pentru a spori diplomele.
     Nu existã taxe de participare la SOTA iar certificatele si  trofeele sunt vândute cu un adaos comercial mic. Finantarea pentru functionarea atribuirii diplomelor (pliante publicitare, web-hosting, etc) provine din profitul mic din aceste vânzãri. Bunuri cu marca SOTA sunt acum disponibile, sunt vândute cu un mic profit, toate fiind fo
losite numai pentru functionarea SOTA.

Retur la info SOTA

Retur la prima paginã