banner
Expeditia Muntii Rodnei 2005

Home

Cuprins

Imagini

Alimentarea cu energie electrica

Zona aleasa este la mare distanta de "civilizatie" (aproximativ 15-20 km), astfel ca pentru nevoile expeditiei trebuie sa ne "autogospodarim" cu energia.

Pentru alimentarea cu energie electrica a expeditiei se preconizeaza a se folosi un generator eolian, baterii solare si un grup electrogen. Solutia finala va fi in functie de fondurile pe care le vom putea atrage pana atunci. In orice caz vom avea acumulatori cu gel ce vor depasi 60 Ah si acumulatori NiH si LiIon pentru iluminare.

Pentru alimentarea cu energie electrica am testat o instalatie eoliana de mica putere. In cele ce urmeaza vom prezenta unele imagini din timpul realizarii testelor ...

Au sosit celulele solare: 36 celule monocristaline care pot debita in soare plin 3A, la 0,45V fiecare. In perioada innorata, ele mai genereaza inca aproximativ 300 pana la 600 mA.

In zilele urmatoare trebuie sa montam celulele sub forma a doua panouri de cate 50 x 50 cm, care sa poata fi transportate usor. In acelasi timp vom construi cateva minipanouri cu cate 2 x 2 celule, pentru incarcarea acumulatorilor R6, cate 4 in paralel. Acestia se vor folosi atat la iluminare, cat si la aparatele radio portabile (de exemplu FT50R foloseste asa ceva). Cateva imagini.

A sosit grupul electrogen. Desi e mic (numai 650 W), speram sa fie o sursa de rezerva utila. (220V 3A si 12 V 8A).

Cuprins