banner
Expeditia Muntii Rodnei 2005

Home

Cuprins

Imagini

Instalatia eoliana

De la bun inceput trebuie sa recunoastem ca ideia solutiei constructive ne-a venit de pe site-ul lui  Hugh Piggott cu o colectie impresionanta de imagini cu detalii constructive de la cursurile sale de eoliene ... Puteti naviga pe site-ul sau la adresa http://www.scoraigwind.com/

Din pacate in Romania nu se gasesc acei magneti care au fost folositi de catre autorul amintit. Am realizat o versiune mai redusa a ideii, folosind magneti recuperati din unitati HDD defecte, din calculatoare, recuperand tot ce se mai poate din ele ... Cu materialele disponibile si cu cunostintele noastre, am reusit sa obtinem puteri (pana in acest moment) de aproape 20 W/ 12V (1,6 A la un vant de aproximativ 30 Km/h).

Pe data de 4 iunie, in cadrul unei deplasari in muntii Rarau, am testat in mod real (cu vant si sarcina), generatorul eolian. Puterea generata a fost mai mica decat cea asteptata, dar comportarea in vant a fost foarte buna: nu a devenit oscilanta, iar vigratiile si zgomotul au fost in limite acceptabile. Curentul generat a fost cuprins intre 0,3 si 1,1 A la 14 Volti. (in gol a depasit 25 Volti, iar in scurtcircuit curentul nu creste deloc). Desemeni, dupa 20 de ore de functionare in sarcina, nu s-au observat probleme mecanice sau termice.

Bucati de elice Detaliu elice Bobinele generatorului
Realizarea butucului elicii Elicea ansamblata Test in vant
LEGAREM
0144m
COMPARM test10m 0141M
test11m 0136m

Inapoi la energia electrica