|
In perioada 1 pana pe 6 martie 2010, a avut loc in localitatea Plaiul Sarului (intre Vatra Dornei si Sarul Dornei), primul curs de constructie de generatoare eoliene din Romania. Cursul a fost finantat printr-un grant de la Guvernul Norvegiei, in cadrul proiectului "Ecoturism in Tara Dornelor" beneficiar fiind Fundatia Speologica "Club Speo Bucovina" Suceava, iar grupul tinta fiind locuitori ai Tarii Dornelor.
Pentru buna desfasurare au fost aduse sculele si materialele necesare, la atelierul de tamplarie al firmei care ne va gazdui pe perioada cursului. Generatorul ce va fi construit va avea 2,4 m diametru, putand produce continuu 500W, cu varfuri de pana la 900W, la o tensiune de 24 V.
Acesta a inceput prin prezentarea teoretica a ceea ce vom face in urmatoarele zile, protectia muncii, probleme administrative, etc.
Materialul pentru constructia elicei a fost lemn de rasinoase multistratificat. Prima operatiune a fost aducerea semifabricatului la dimensiunea de 125 x 150 x 42 mm, cu ajutorul utilajelor din dotarea atelierului.
Unul din punctele cele mai importante este marcarea corecta pentru sculptarea palelor.
Pentru micsorarea timpului de lucru s-au efectuat anumite taieturi cu ajutorul unui banzic.
Pentru o usoara echilibrare ulterioara a eolienei, este mai bine sa pornim de la semifabricate egale pentru cele 3 pale.
Sculptarea palelor se poate face prin mai multe metode, folosind atat metode strict manuale, cat si unele scule electrice.
Pentru realizarea sasiului s-a inceput cu taierea lagarului principal
Pentru turnarea statorului se realizeaza o matrita din placaj, iar prin tairea placajului se obtine o bucata care este folosita ca sablon pentru efectuarea gaurilor de fixare ale statorului pe sasiu.
In fiecare zi programul incepea la ora 9, cu o pauza de masa in jurul orei 13:30 si se termina in jurul orei 17. In timpul zilei au axistat cate 3 pauze de ceai/cafea.
Pentru realizarea bobinelor a fost construita o "masina de bobinat" simpla.
Pentru intelegerea functionarii partii electrice au fost explicate modalitatile de legare a bobinelor in stator.
Sasiul generatorului a fost construit din fier, prin taiere si apoi sudura (sudura s-a executat in exteriorul atelierului pentru o aerisire adecvata).
Discurile pentru rotoare au fost taiate pin plãci de metal si prelucrate pe strung, anterior. In cadrul cursului au fost gaurite pentru prindere pe butuc si slefuite pentru ca magnetii sa adere bine pe metal.
A fost montat apoi lagarul cozii si confectionata coada
Pentru ca magnetii sa fie amplasati in mod uniform pe suprafata discurilor rotoare si sa fie imobilizati pana se intareste adezivul, a fost taiat un sablon din placaj.
Deoarece materialul din care se confectioneaza elicea nu este necesar sa fie decat de 42 mm in majoritea sa, in zona adiacenta butucului, pentru pornirea mai usoara la vant slab, se lipesc 3 bucati de lemn numite pene.
Pilonul pentru montarea turbinei se construieste dintr-o teava de 2 inch cu o balama la baza.
Protectia conexiunilor electrice este facuta de catre o cutie de aluminiu etansa. In plus aceasta asigura si functia de radiator de caldura pentru cele 5 punti redresoare.
Pentru marirea rezistentei mecanice a partilor turnate din rasina poliesterica, atat rotoarele cat si statorul incorporeaza impaslitura din fibra de sticla.
Matritele pentru turnare se decupeaza cu ajutorul unui ferastrau pendular, din mai multe straturi, care se asampleaza intre ele cu suruburi
In paralel se asambleaza elicea, punand cele trei pale impreuna cu doua discuri din placaj rezistent la apã (tego); se dau gaurile de fixare pe butuc.
Una din etapele care trebuie parcurse cu grija (pericol de accidente) este lipirea provizorie a magnetilor pe cele doua discuri rotoare.
Atat rotoarele cat si statorul se toarna din rasina in matrite din placaj; se folseste un amestec din rasina polesterica, la care se adauga cam 30% pudra de talc.
Pentru celelate persoane ce treceau prin zona atelierului, a fost montat un material informativ despre proiect, finantator si fundatie
In ziua urmatoare, dupa intarirea rasinii, am extras cele doua rotoare si statorul din matritele lor; in general este un moment in care stim cum va arata viitorul generator, daca va avea sau nu defecte de turnare pe suprafete.
Urmeaza asamblarea intregului sistem, cu probe de functionare pe banc. Se pare ca totul functioneaza conform specificatiilor.
Dupa asamblarea sistemului, acesta trebuie echilibrat, pentru a nu produce vibratii in pilon si asupra sistemului de sustinere.
Dupa terminarea operatiunilor din atelier, a sosit momentul ca sa punem eoliana la lucru in varful pilonului construit special pentru aceasta. Dupa reglarea lungimii ancorelor, a urmat momentul ridicarii eolienei
Reusita realizarii a fost punctata cu cate un pahar de sampanie, care a incheiat ziua de munca.
A urmat servirea ultimei mese de pranz impreuna, cu toti cei prezenti la curs.
In ultima zi o echipa de la Televiziunea din Vatra Dornei a fimat, cu scopul de a prezenta la stiri, un reportaj despre cursul de la Plaiul Sarului.
Ultima faza a fost coborarea eolienei. A fost necesara, deoarece aceasta fa fi ridicata din nou in momentul in care vor fi gata si restul componentelor: regulator incarcare, acumulatori, instalatie de 24 Vcc si eventual invertor pentru 220V; acestea cad in responsabilitatea proprietarului spatiului in care ne-am desfasurat cursul. Pana in acel moment eoliana este depozitata in magazie.
Diverse ... |