home
 regulament
 baza de date
 harti
 expeditii
 diplome
 modificari
 site
 english
 verificare

Modificari:

25 februarie 2010

Expeditii
Insule validate
Diplome expeditii
Diplome vanatori

3
1
0
0

Insule pe apele din Romania

- regulament -

Prin prezentul regulament se propune un sistem de diplome acordate radioamatorilor bazat pe lucrul de pe insulele aflate pe apele din Romania.

1. Ca obiective sunt urmatoarele:
     - activitatea in benzile de radio ale amatorilor;
     - activitati in aer liber;
     - pregatirea radioamatorilor pentru situatii de urgenta;
     - propaganda pentru radioamatorism si mediu;
     - pregatirea unor radioamatori sau echipe pentru expeditii internationale;
     - un mod placut si sanator de petrecere a timpului liber.

2. Se definesc ca fiind insule de pe apele Romaniei, acele insule ce indeplinesc urmatoarele conditii:
     - suprafete inconjurate in cel putin 95 % din timp de ape, dar cu obligativitatea ca in timpul activitatii sa fie inconjurate de ape;
     - sa nu aiba pod spre sau peste ele;
     - sa nu aiba alimentare din reteaua electrica nationala (se admit: baterii, acumulatori, panouri fotovoltaice, generator eolian, grup electrogen sau alta sursa independenta);
     - sa nu aiba constructii permanente;
     - sa fie vizibile din satelit; a fost luata ca referinta aplicatia Google Earth.

3. Organizatorul va tine evidenta insulelor si a codificarii lor. Aceasta codificare se defineste printr-un grup de 2 litere reprezentand prescurtarea numelui raului si 3 cifre, incepand cu 001 de la varsare spre izvor. Daca se demonstreaza ca mai exista insule necodate, dupa publicarea listei, acestea vor primi numarul insulei din aval, urmat de o litera (a, b, c, …). 

4. Se pot obtine doua categorii de diplome (conditiile vor fi definite mai jos):
- pentru organizatorii de expeditii pe insule, pentru acea deplasare in care efectueaza cel putin 1000 legaturi de pe o insula validata sau 500 legaturi, odata cu validarea ei; sunt necesare:
     - logul expeditiei, continand data/ora, indicativul, controlul, mod de lucru;
     - lista echipamentelor;
     - imagini de pe mal si de pe insula, pentru validarea expeditiei (minim 5); 
- pentru restul radioamatorilor de emisie-receptie sau receptie (vanatori) este necesar un numar de legaturi (una cu fiecare insula) care sa acopere minim 75% din numarul insulelor validate in momentul cererii diplomei, dar nu mai putin de 8 insule. (prima diploma se poate cere in momentul validarii celei de a 10-a insule!)

5. Validarea unei insule se poate face prin trimiterea la organizatori a unor imagini si documente care sa certifice conditiile de la punctul 2 si, in plus, sa se fi efectuat de pe acea insula un numar de minim 500 legaturi. Validarile se vor pune pe site-ul gestionat de organizatori, pentru a putea fi verificate de orice persoana interesata.

6. Legaturile se pot efectua in orice mod de lucru, cu orice putere (conform cu clasa de autorizare), la orice data.
    Pentru legaturile efectuate la date dinaintea aparitiei regulamentului, sau daca nu sunt intrunite conditiile pentru o expeditie, trebuie probata legatura, pe langa QSL primit, si prin confirmarea scrisa (log, QSL) din partea corespondentului. Din acest motiv, toti cei ce au lucrat, lucreaza sau vor lucra de pe insule, sunt rugati sa trimita un log, indiferent de numarul legaturilor efectuate.
     Pentru legaturile efectuate cu expeditii, este necesara numai lista legaturilor efectuate, pentru a fi confruntata cu log-ul expeditiilor.

7. Toate logurile (numai indicativele lucrate, codul insulei si perioada), validarile, cererile de diplome si lista diplomelor distribuite, vor fi puse la dispozitia tuturor celor interesati pe un site de internet intretinut de organizatori.

8. Diplomele sunt gratuite, dar pentru trimiterea directa se percep taxele postale de rigoare.

9. Organizatorii expeditiilor isi asuma total costurile si riscurile deplasarilor pe diferite insule. Pentru lucrul de pe insule de pe granita sau din rezervatii, se vor contacta organele oficiale ce permit accesul pe respectivele insule, responsabilitatea fiind numai a participantilor la respectivele expeditii.

10. Dispozitii finale:
     - toate activitatile prilejuite de acest sistem de diplome trebuie sa fie guvernate de cinste si corectitudine; nu ne propunem sa facem verificari in teren, dar daca se dovedeste ca unele din conditiile de mai sus nu a fost indeplinita in activitatile desfasurate, ne rezervam dreptul de a aduce la cunostinta acest fapt comunitatii radioamatorilor, pentru informare.
     - avand in vedere suprafata mica a insulelor de pe rauri, se impune ca echipele care le activeaza sa le lase, dupa terminarea operatiunilor, cel putin in starea in care au fost gasite;