TOP3
csb
despre membri expeditii urgenta spatiu educatie altele

     O activitate ce a strnit multe polemici a inceput in mai 2012 si s-a sfasit pe 12 aprilie 2016.
     La 55 de ani de la zborul lui Iuri Gagarin in spatiul cosmic, a fost efectuată cu succes prima legatură radio românească programată cu unul dintre astronautii de la bordul Statiei Spatiale Internationale ISS.

Organizatori: Universitatea „Valahia" din Târgoviste

     Conexiunea radio cu ISS a fost realizată de către radioamatori, într-una dintre benzile de frecventă alocate radioamatorilor, utilizând echipamente specifice radioamatorilor. Legatura radio programată a fost efectuată în cadrul proiectului / programului Radioamatorism pe Statia Spatială Internatională ARISS (Amateur Radio on International Space Station).
     Din contextul discutiilor purtate între organizatori, în momentele primei treceri interferate de către semnalul SSTV (Slow Scan Television – televiziune cu baleiaj lent) emis tot de la bordul ISS, unii jurnalisti au tras CONCLUZIA GRESITĂ conform căreia „niste radioamatori suceveni au bruiat".
     În discutii a fost vorba de fapt despre echipa de radioamatori de la Suceava care a operat una dintre statiile de receptie de rezervă (back-up). Responsabilul proiectului ARISS EU-282 Alexandru Ivan (YO9INI), a publicat imediat după eveniment un comunicat în care lămureste această neîntelegere:
     „Eu nu stiu a cui a fost ideea complet gresita, ca sa nu spun rau intentionata, cum ca radioamatorii suceveni ar fi bruiat contactul ARISS. De altfel, dat fiind distanta foarte mare intre cele doua locatii, acest lucru nici nu s-ar fi putut intampla. Din contra, echipa lui YO8TLC de la Suceava ne-a ajutat enorm prin comunicatia de back-up. Ceea ce mai deplang este modul in care sunt tratate informatiile din mass-media, fara sa fie verificate la sursa. Situatia a fost rezolvata la al doilea pass de la ora 18:26, emisia SSTV de la bordul Statiei Spatiale Internationale a fost deconectata corect si am putut derula cu succes primul contact ARISS din Romania. Multumesc echipei Universitatii din Suceava (YO8TLC) si a Institutului de Stiinte Spatiale de la Magurele (YO7MJF) pentru intreg sprijinul acordat pentru eveniment. Cu stima, Alexandru Ivan (YO9INI)."
    
În luna februarie a acestui an, am fost pus în legătură cu Alexandru YO9INI, în urma discutiilor stabilindu-se ca una dintre statiile de receptie de rezervă să fie la Suceava. S-a dorit interpunerea unei distante mari între statii, după orizontul radio, pentru a putea evita eventualele interferente locale intentionate sau nu.
     Am pornit la drum împreună cu Adrian Done YO8AZQ, păstrând discretia asupra implicării noastre în acest eveniment (discretie impusa de organizatori ca drept conditie pentru buna desfasurare a activitatii). Am căutat, în primă fază, un amplasament bine degajat, usor accesibil si linistit d.p.d.v. radioelectric. Pe parcursul lunilor februarie si martie am efectuat mai multe iesiri în amplasamentul ales, profitând de frecventa crescută a legăturilor programate ARISS din această perioadă (cu semnale care s-au putut auzi din Romania), ocazii cu care am făcut o serie de teste si îmbunătătiri ale sistemului de receptie (rezultatele acestor teste sunt pe acest site).
     Fiind vorba de o statie portabilă, am preferat o abordare minimalistă, mai putin susceptibilă defectării. Am eliminat din calcul rotorul AZ/EL, preferând orientarea manuală, cu repere azimutale pe teren si clinometru atasat de boom-ul antenei. Am renuntat deasemeni si la corectia automată a efectului Doppler în favoarea acordului manual. Am început testele cu o antenă Yagi cu 4 elementi si polarizare liniară, în final utilizând o antenă Xquad cu polarizare circulară pusă la dispozitie de către organizatori. Transceiverul utilizat a fost FT857D, precedat de un preamplificator cu zgomot scăzut (construit de noi) si rezistentă mare la intermodulatii. Toate echipamentele au folosit, pentru alimentare, acumulatori independenti.
     Pe parcursul iesirilor si a pregătirilor am fost sprijiniţi si de alti radioamatori: Iulian YO8SJD, Milan YO8BDW, Andrei YO8SSQ, Sebi YO8SSH, Bogdan YO8SBR, Daniel YO8TVD, Dani YO8SSF, Tatiana YO8SST.
     În ziua evenimentului, alături de noi (YO8TLC si YO8AZQ) au fost prezenti si Iulian YO8SJD, Milan YO8BDW, Bogdan YO8SBR, Tatiana YO8SST.

Cezar, YO8TLC

Alte informatii despre aceasta activitate se pot gasi pe Internet, cautand dupa "ARISS EU-282"

 

Inapoi la alte activitati relativ la comunicatii spatiale

sau ISS