TOP3
csb
despre membri expeditii urgenta spatiu educatie altele

     Radioamatorism si tehnica spatiala
     Nu ne propunem (inca) sa operam propriul satelit (...), dar incercam sa urmarim si sa ne implicam (acolo unde putem sau suntem in stare sa o facem) in activitati de tangenta radioamatorism - spatiu.
     Tot aici am trecut si acele activitati ce implica altitudini mai mici, adica baloane stratosferice, solare sau cu heliu.

     Pentru asemenea activitati, o mare importanta o are pregatirea tehnica teoretica si practica. Acestea cer un timp semnificativ si parcurgerea unor informatii diverse din diverse surse.

Baloane

     In 2007, inca inainte de a avea indicativ propriu, cativa radioamatori din organizatia noastra au participat, impreuna cu alti radioamatori din Suceava, la lansarea unei balize de radioamatori, ca sarcina auxiliara, la o misiune ArcaSpace. Amanunte aici

f8

Urmatoarea activitate a fost participarea la lansarea unui nou balon. Contributia echipei noastre a fost continutul nacelei ce a inregistrat semnale din gama VLF , cu o antena electrica. Cateva imagini aici

     Au urmat apoi o serie de colaborari in cadrul Scolii de vara Atlantykhron de pe insula Inelul de Piatra (pe Dunare, la nord de Cernavoda), cu colaborarea Asociatiei Cygnus si sub coordonarea lui YO8TLC. Astfel am lansat in:
     - 2008 un balon solar cu aer cald, avand o baliza ce transmitea temperatura de la bord, folosind un emitator de 100 mW, in telegrafie, pe 433,92 MHz; conceptie si realizare YO8SCV;
     - 2009 un balon cu heliu, continand GPS, camera video pe 2,4 GHz, transmitand temperatura si coordonatele in CW cu 50 mW pe 433,92 MHz; conceptie si realizare YO8SCV; integrare YO8AZQ.
     Amanunte gasiti pe site-ul www.expeditii.tk

     Cu ocazia manifestarii "Noaptea Cercetatorilor" din 2015, a fost lansat un picobalon. Un material despre aceasta lansare gasiti aici.

Meteori

     Sosirea roiului de meteori Geminide, in decembrie 2013, ne-a inspirat sa realizam un experiment deosebit: receptia sincrona pe diferite frecvente si in diferite locatii a urmelor meteorilor. Cateva informatii si imagini aici.   

sigla

     In aceasta categorie am fost implicati de cativa ani la receptii ale urmelor de ionizare datorate intrarii meteorilor in atmosfera. Este ceea ce numesc radioamatorii  comunicatii prin urme de meteori ("meteor sctter").
     Frecvente de urmarit 143.05, 49.97, 49.99 MHz..
     Vom reveni cu amanunte.

ISS

     Prin simpla prezenta a unui mare numar de radioamatori pe Statia Spatiala Internationala (ISS), avem o provocare in a desfasura activitati cu sau in legatura cu ISS. Pe statie avem doua statii de UUS pentru voce, SSTV, APRS. De asemeni tot acolo se afla o statie de televiziune digitala de amatori in banda de 2,4 GHz. In masura in care vom avea activitati folosind aceste echipamente (chiar numai receptie), rezultatele le vom scrie aici.
     Tot de pe ISS sunt lansati o serie de sateliti pentru cercetare sau radioamatori. Acestia au de obicei o viata scurta, de ordinul lunilor, datorita altitudinii mici a orbitei lor.

Alti sateliti

     Actualmente exista un mare numar de sateliti ce folosesc frecvente din benzile de radioamatori. Cativa dintre acestia au destinatii numai pentru radioamatori sau au sarcini comune cu alte activitati: cercetare, educatie testare tehnologica etc..
     Putem folosi acesti sateliti sau putem chiar contribui la urmarirea lor: legaturi prin satelit, receptii de date telemetrice, activitati educative etc.
     La adresa www.amsat.org/status putem contribui direct cu observatii privind satelitii de radioamatori dar si putem afla in orice moment starea lor.