TOP3
csb
despre membri expeditii urgenta spatiu educatie altele

     Pentru prima data la Suceava, cu ocazia desfasurarii manifestarii Noaptea cercetatorilor, am lansat un picobalon cu heliu care se incadreaza in categoria aparatelor de zbor fara pilot mai usoare decat aerul, ale caror dimensiuni sint mai mici de 2m in toate fazele zborului (la orice altitudine atinsa).
     Aceasta categorie de aparate de zbor este exceptata de la obligativitatea notificarii autoritatii aeronautice – NOTAM necesar in cazul baloanelor fara pilot cu dimensiuni si mase mai mari.
     Sarcina utila a constat dintr-o baliza radio cu masa totala de 20 de grame, care a emis intr-una din benzile de frecventa alocate radioamatorilor si a transmis in codul Morse – indicativul radio al radioclubului USV, un mesaj in clar - Researchers Night 2015 si temperatura de la bord in grade celsius.
     La statia de sol, instalata la standul dedicat radiocomunicatiilor de amatori, am receptionat mesajele transmise pe toata durata cat balonul s-a aflat in raza de acoperire radio, aproximativ 70 de minute.
     Temperatura la bord a scazut de la 22 de grade C la lansare, la 1 grad celsius la altitudinea maxima la care balonul s-a stabilizat. Pe baza variatiei temperaturii si a vitezei ascensionale, estimam o altitudine maxima atinsa cuprinsa intre 3 si 5 km.
     La reusita experimentului au contribuit o serie de colaboratori si prieteni,

    - dl. Victor Sutac, presedintele Societatea Stiintifica Cygnus, care a asigurat procurarea heliului necesar;
    - prietenul nostru englez Thomas Goodey, care a facilitat procurarea baloanelor;
    - dl Adrian Done, presedintele Fundatiei Speologice „Club Speo Bucovina", care a contribuit la realizarea echipamentelor electronice.

     Acesta a fost un prim zbor, de test, avand in vedere dezvoltarea unor sisteme electronice mai complexe care sa integreze inclusiv un receptor GPS catre sa permita urmarirea permanenta a pozitiei si altitudinii.
     Tin sa mentionez faptul ca lansarea de asemenea picobaloane si baloane stratosferice experimentale constituie o practica curenta in randul radioamatorilor, elevilor si studentilor din intreaga lume.
     Din analiza curentilor de aer din momentul lansarii estimam o traiectorie deasupra Ucrainei si Rusiei.
     Bateria utilizata asigura o durata de functionare a balizei radio de 2-3 zile. 

Cezar Lesanu
YO8TLC

Un filmulet de la lansare: pe youtube

gs

"Statia de sol" de unde am receptionat baliza

Lansarea picobalonului

balon